• TESTOVANIE 9 - 2017 - Riaditeľské voľno pre žiakov 5. - 8. ročníka

          • V súlade s § 150 ods. 5 zákona č. 245/2008 Z.z. o výchove a vzdelávaní (školský zákon) a o zmene a doplnení niektorých zákonov udeľuje riaditeľ Spojenej školy sv. Jána Bosca, organizačnej zložky ZŠ, Mgr. Ľuboš Valt riaditeľské voľno pre žiakov 5. – 8. ročníka 5. 4. 2017 (streda) z organizačných dôvodov – zabezpečenie TESTOVANIA 9 – 2017.

            Žiaci 2. stupňa ZŠ, ktorí sa stravujú v ŠJ, sú v tento deň z obeda odhlásení. V prípade záujmu žiaka o obed v tento deň je potrebné do 4.4. 2017 nahlásiť p. vedúcej ŠJ. Zároveň Vám oznamujeme, že ŠKD a ŠJ  budú v prevádzke v čase ako obvykle.

            Riadne vyučovanie bude pokračovať vo štvrtok: 6.4. 2017.

            Žiaci ročníkov 1. - 4.: podľa pokynov triednych učiteľov sa zúčastnia na filmovom predstavení v kine Max v Trenčíne.

          • Svetový deň vody v (s) 2. B

          •  22. marec má všetkým nám pripomínať, aká je voda vzácna tekutina. Nezabudli na to ani žiaci 2. B triedy. Sú síce Béčkari, ale žiadne béčka. Vodný deň na piatich vyučovacích hodinách oslávili po svojom. Hneď ráno, na prvej vyučovacej hodine  dopĺňali rozlišovacie znamienka v príbehu o vodníčke Kvapke a vodníkovi Čľupkovi.

            Na ďalšej rátali príklady a vyhľadávali kaprov, ktoré vodníček stratil.

            Tretia vyučovacia hodina bola veľmi poučná.  Prostredníctvom spoločných i skupinových aktivít skúmali a zisťovali dôležité informácie, pričom využívali všetky nadobudnuté vedomosti a zručnosti. Pani učiteľka im vysvetlila dôležitosť a význam šetrenia vody, spôsob čistenia odpadových vôd. Na rad prišli pokusy s teplou a studenou vodou. Chlapci a dievčatá sledovali rozpustnosť látok vo vode, skúšali jej chuť, farbu, a čo to sa dozvedeli aj o dôležitosti pitného režimu pre naše zdravie. Určovali, kde všade možno vodu nájsť. Spoločne si zaznamenali, že: v oblakoch, v studni, v potoku, v mori, v ľade, zemi… Vedeli aj to, že vodu máme sladkú a slanú a v každom z týchto prostredí žijú rôzne organizmy.

            Na náboženstve si prečítali príbeh o rybke Swimmy a porozprávali sa o tom, aká dôležitá je vzájomná pomoc a pekné, priateľské vzťahy medzi spolužiakmi v triede.

            No a nesmeli chýbať ani hodiny výtvarnej a telesnej výchovy. Žiaci 2. B si vyrobili vlastnú kvapku a oblaky.

            Záver dňa, telocvik patril „vodným športom“, kde si decká zasúťažili v prekonávaní prekážok pomocou fľaše - naplnenej vodou.

            Druhákom sa „vodný deň“ vydaril na výbornú. Uvedomili si, aké dôležité je chrániť si túto vzácnu, životodarnú tekutinu. Veríme, že tento druhácky „eko-deň“ a ostatné aktivity venované environmentálnej výchove žiakov Spojenej školy, sú len malými krokmi, ale smerujú k veľkým veciam...

             

          • Beseda prvostupniarov s požiarnikom

          • To, že žiakov našej školy vychovávame a vedieme aj pre praktický život je pre mnohých (nielen) rodičov známe. Besedy a prednášky, ktorých sa uskutočnilo doposiaľ už nespočetne, to len potvrdzujú.

            V tomto týždni sa na jednej z nich zúčastnili všetci žiaci 1. stupňa ZŠ. Budúci týždeň si teoretické a praktické ukážky prvej pomoci vypočujú a prakticky zároveň aj vyskúšajú žiaci 8. a 9. ročníka ZŠ. A čo sa od pána požiarnika z hasičskej stanice v Dubnici nad Váhom dozvedeli naši 7 – 10 roční žiaci?

            Aj to, že oheň je dobrý sluha, ale zlý pán. Obozretnosť je preto vždy na mieste, obzvlášť, keď je oheň nepredvídateľný svojou razanciou a spúšťou, ktorú po sebe zanecháva. Pred požiarom, sa preto treba správne chrániť, ale hlavne mu predchádzať zodpovedným správaním.

            Deťom vysvetlil, prečo im nepatria zápalky do rúk, ako sa správať, keď je v byte veľa dymu, prečo nehasiť elektrospotrebiče vodou a ďalšie užitočné a potrebné informácie, ktorými napríklad sú potrebné telefónne čísla: 112, 150, 158 a 155. 

            Na záver sa deti poďakovali za besedu a prisľúbili, že sa budú správať obozretne, zodpovedne, a aj tak budú predchádzať vzniku požiarov.

            Výsledok vyhľadávania obrázkov pre dopyt požiarnik gif

          • Triedy v jarnom šate

          • Aj tento školský rok sa v našej škole uskutočnila súťaž o najkrajšiu jarnú výzdobu tried. Prvý marcový týždeň naši žiaci usilovne pracovali a skrášľovali prostredie, v ktorom trávia niekoľko hodín denne.  Bolo veľmi príjemné sledovať, ako si školáci skrášľovali a  spríjemňovali svoje učebne jarnými motívmi. Odbornú porotu tvorili jedenásti žiaci – vybraní zástupcovia každej triedy. A úlohu mali naozaj neľahkú. Vybrať tú naj triedu, ktorá bude odmenená sladkou odmenou: Marlenkou. Hodnotili celkovú výzdobu triedy, nápaditosť, originalitu, kreativitu, ale aj čistotu prostredia. Musíme skonštatovať, že v našej škole máme veľa šikovných a originálnych detí, pričom nezáleží či sú to maličkí prváčikovia alebo "starí" deviataci. Najmä triedy prvého stupňa boli naozaj pestré, krásne a originálne a preto bol veľký problém vybrať tú NAJ, NAJ, NAJ... Aj výsledky bodovania boli veľmi tesné, rozhodovali maličkosti (bodíky).

            No víťaz musí byť:

            Na 1. stupni ZŠ zvíťazila trieda: 2. A

            Víťazom jarnej súťaže na 2. stupni ZŠ sa stala trieda: 7. A

            Víťazom gratulujeme a všetkým zúčastneným ďakujeme za ich snahu a úsilie :)

             

             

          • Čo vieš o Novej Dubnici

          • Pri príležitosti 60. výročia založenia nášho mesta sa v kine Panorex stretli žiaci troch základných škôl a nášho nižšieho gymnázia, aby si v kvíze zmerali vedomosti o Novej Dubnici.
            Jednou z úloh bolo aj vytvoriť počas časového limitu báseň o Novej Dubnici. Takto sa s ňou popasoval náš tím:
            Nová Dubnica je mesto krásne,
            skladáme tu pekné básne.
            Najvyšší vrch je Markovica
            z nej je vidieť celá Nová Dubnica.
            Ľudia sú tu skvelí a veľmi smelí.
            Všetky tri školy dosiahli plný počet bodov a napokon si naši žiaci vylosovali prvú cenu. Mestská knižnica zorganizovala aj súťaž pod názvom „Nová Dubnica v spomienkach starých rodičov“ a dnes vyhlásila a ocenila najlepšie práce. Na prvom mieste v 3. kategórii sa umiestnila študentka nášho Gymnázia sv. Jána Bosca Jasmína Jakalová, 2. miesto v 3. kategórii získala Kristína Novosadová z 9. A našej ZŠ a tretie ocenenie získala Laura Belková zo 6.A ZŠ za 3. miesto v 2. kategórii. Príjemne dopoludnie spestrilo vystúpenie dievčenskej tanečnej skupina Star Dance z novodubnickej ZUŠ.
            Ďakujeme organizátorom – Mestskej knižnici a Mestu Nová Dubnica za zorganizovanie tejto zaujímavej a hodnotnej akcie.
            Gratulujeme nášmu tímu a ďakujeme za reprezentáciu školy.

          • Duchovná obnova 3. A triedy

          • Výsledok vyhľadávania obrázkov pre dopyt duchovná obnova žiakov Naši tretiaci, ktorí sa pripravujú na prvé sv. prijímanie, si počas duchovnej obnovy hravou formou zopakovali Desatoro Božích prikázaní, ktoré treba dodržiavať. Vedeli, že ich Mojžišovi Boh odovzdal na hore Sinaj. Všetci ovládali, že nám hovoria, ako máme žiť. Prikázania vyjadrujú povinnosti k Bohu, k sebe a druhým a sú nemeniteľné.
            Rozprávali sa aj o hline. Bolo im jednoduchou a veku primeranou formou objasnené, že Boh, utvoril z hliny zeme človeka a vdýchol do jeho nozdier dych života a tak sa stal človek živou bytosťou.
            Na záver tohto plnohodnotne stráveného dopoludnia si vymodelovali tabuľku z hliny s prikázaniami.
            Tretiakov nesieme v modlitbe a už teraz sa veľmi tešíme, kedy budeme spoločne s nimi účastní ich stretnutia s eucharistickým Kristom.

          • Finále čitateľského maratónu

          • Fotka Spojenej Školy Novej Dubnice. Vo štvrtok 9. marca bol v triede 4.A výnimočný deň. Práve v marci, ktorý je mesiacom knihy vyvrcholil čitateľský maratón "Čítanie hrou". Išlo o niekoľkomesačný projekt, v ktorom boli zapojení všetci žiaci triedy a ktorého hlavnou myšlienkou bolo ukázať žiakom, že čítanie je naozaj zábava. Počas jesene a zimy mali žiaci prečítať ľubovoľné knihy, ktoré priebežne svojim spolužiakom prezentovali na hodinách čítania a vybrať jednu z nich, ktorá ich oslovila najviac a tú v závere projektu predstaviť tak, akoby ju sami napísali, zahrať sa na presvedčivého spisovateľa, ktorý chce svoju knihu dostať na trh pre detského čitateľa. K svojej prezentácii mali pripravené mini projekty, ktoré tvoria jeden veľký celok a ten bude spomienkou na niekoľkomesačnú snahu mladých čitateľov. Odprezentovali diela viacerých spisovateľov; Roald Dahl, J. K. Rowling, Francesca, Simon, David Walliams, Braňo Jobus, Mária Demitrová, Gabriela Futová, Diana Kimptonová, Gwyneth Reesová, J. R. R. Tolkien. Na záver prezentácie si sami žiaci spomedzi seba zvolili víťazov, ktorých dielo by si určite radi kúpili.
            Autorke nápadu, tr. učiteľke Badíkovej vyšiel pôvodný zámer, a teda, urobiť z čítania niečo zábavné a motivačné, taktiež rozšíriť detské obzory aj za brány povinnej literatúry a zlepšiť tak čitateľskú gramotnosť.
            "Čítanie hrou" v číslach:
            počet zapojených žiakov - 14
            počet prečítaných kníh spolu - 49
            počet prečítaných strán za triedu - 7593

          • Šikovní prvácki výskumníci

          • Výsledok vyhľadávania obrázkov pre dopyt kam smeruje tien na prave poludnie Povedali by ste, že žiaci, ktorí navštevujú našu školu len šesť mesiacov budú pozorovateľmi a zapisovateľmi? Že nie? Omyl!

            Naši prváčikovia počas hodiny prvouky sledovali, kam smeruje poludňajší tieň. Ich „výskum“ začal hneď ráno, na prvej vyučovacej hodine. Pokračovali na veľkej prestávke a pozorovanie zakončili na pravé poludnie na námestí v meste. A čo zistili? Tak napríklad:

            Ráno videli najdlhšie tiene. Na pravé poludnie spozorovali krátky tieň. Od pani učiteľky sa dozvedeli, že tento smeruje na sever. A čo ešte? Naučili sa hlavné svetové strany: východ, západ, sever, juh. A nezabudli ani na svetové strany vedľajšie: SZ, SV, JZ, JV.

            Prajeme im, aby radosť z objavovania ostala počas celého štúdia.

          • Beseda so špeciálnou pedagogičkou

          • Výsledok vyhľadávania obrázkov pre dopyt špeciálny pedagóg Nástup do školy je vždy slávnostná chvíľa. Väčšina detičiek sa do školy teší. No stáva sa, že už po niekoľkých mesiacoch strácajú chuť, ráno plačú a bolí ich bruško. Vstup do školy je zásadný moment, ktorý nadlho ovplyvňuje školské úspechy alebo neúspechy dieťaťa.

            Rodičia si právom kladú rôzne otázky.

            Zvládne naše dieťa školu? Bude mať radosť z učenia? Je zrelé na vstup do školy? Máme/nemáme zvažovať odklad povinnej školskej dochádzky?... a mnohé iné.

            Preto sme pre nich zorganizovali besedu so špeciálnou pedagogičkou Mgr. Janou Vindišovou, PhD., na tému: Ako zistíte, že vaše dieťa je pripravené nastúpiť do školy?

            Na diskusii sa zúčastnil nie vysoký počet rodičov, o to však bol väčší priestor na osobné rozhovory na pálčivé otázky.

            Rodičia živo diskutovali a v závere všetci prítomní zhodnotili, že účasť na tejto aktivite (v ktorej plánujeme v budúcnosti pokračovať) bola pre nich prospešná a  všetky ich otázky im boli zodpovedané na vysokej profesionálnej úrovni.

            Aj touto cestou ešte raz ďakujeme p. doktorke Vindišovej a veríme, že aj takouto formou (pravidelnou a úzkou spoluprácou rodiny a školy) budeme pomáhať rásť všetkým NAŠIM ŽIAKOM.

          • Školské kolo Hviezdoslavovho Kubína

          • Výsledok vyhľadávania obrázkov pre dopyt hviezdoslav ... Rastieme aj recitátorsky

                     Aj v tomto školskom roku prebehli rôzne literárne súťaže, v ktorých žiaci našej školy predviedli svoje schopnosti a talent v prednese umeleckého slova.

            Jednou z nich bola i súťaž v prednese prózy a poézie Hviezdoslavov Kubín.

                     Vysoký počet súťažiacich žiakov v triednych kolách a v školskom kole v jednotlivých kategóriách naďalej svedčí o pozitívnom vzťahu k čítanému slovu a slovenskému jazyku vôbec.

            Porota to vôbec nemala jednoduché. Hodnotil sa ich umelecký prednes – využitie zvukových vlastností reči, vhodnosť výberu textu veku a typu recitátora, pôsobivosť prednesu na poslucháča, originálnosť recitátora a  jeho výkon, kultivovanosť rečového prejavu a vystupovania recitátora.

                     Všetkým súťažiacim ďakujeme za pôsobivé, presvedčivé a originálne výkony a vystúpenie. Víťazmi sú nielen žiaci školy, ktorí si prevzali ocenenie – knihy a diplomy, ale všetky decká, ktoré k súťaži prispeli svojou účasťou.

            Všetkým srdečne blahoželáme!

          • Beseda so špeciálnou pedagogičkou

          • Výsledok vyhľadávania obrázkov pre dopyt špeciálny pedagóg V pondelok 6. marca 2017 bude v čase od 15:30 - 17:00 hod. možnosť zúčastniť sa na besede, príp. individuálnych konzultáciách rodičov našich terajších, budúcich školákov na témy týkajúce sa pripravenosti na školu, školskej zrelosti, dôvodoch na odklad povinnej školskej dochádzky, porúch učenia a správania....

            Vami položené otázky zodpovie, príp. individuálne poradí Mgr. Jana Vindišová, PhD. (špeciálny pedagóg)

            Tešíme sa na váš záujem a účasť.

          • Konzultačný deň

          • Dňa 06.03. 2017 (pondelok) sa do 15:30 hod. uskutočnia v rámci triednych aktívov

            jazykykonzultačné hodiny učiteľov 

            pre rodičov žiakov ZŠ sv. Jána Bosca.

          • Jarné prázdniny

          • Výsledok vyhľadávania obrázkov pre dopyt jarné prázdniny gif V týždni od 27. marca 2017 do 3. marca 2017 jarné prázdniny. Do školy ideme opäť v pondelok 6. marca 2017.

            Veľa oddychu a zábavy!

             

          • Lyžiarsky výcvik

          • Od nedele 12.2. 2017 do piatku 17.2. 2017 sa 41 našich žiakov zúčastnilo lyžiarskeho výcviku na Donovaloch, v zariadení Veseľ. Pod vedením inštruktorov - už od utorka skoro všetci jazdili na veľkom vleku a lyžovali jedna radosť. Pochvala patrí aj našim snowboardistom a všetkým našim inštruktorom, ktorí pomáhali nielen na svahu, ale aktívne sa starali o náš duchovný program i o zábavu na chate. Super bolo i ubytko a tiež vďaka pani kuchárkam za výbornú a bohatú stravu. Skrátka, všetko bolo ako má byť. A že nám bolo naozaj výborne, hovoria i fotografie v našom fotoalbume na Fcb.

          • Súťaž o najkrajšiu jarnú výzdobu triedy

          • Výsledok vyhľadávania obrázkov pre dopyt jarné gif Od pondelka 6. marca 2017 do pondelka 13. marca 2017 prebehne v časti Základnej školy súťaž o najkrajšiu jarnú výzdobu triedy. Hodnotiť sa bude celková estetika prostredia, kreativita a aj veľkonočná výzdoba.

            Víťazná trieda z 1. i 2. stupňa ZŠ bude odmenená sladkou odmenou. O víťazoch vás budeme informovať ihneď po jej vyhodnotení.

                                                                                           butterflies-3.gif

          • Plavecký výcvik

          • Žiaci tretieho ročníka ZŠ sv. Jána Bosca v školskom roku 2016/2017 absolvujú Základný plavecký výcvik od 27. marcaa 2017 do 31. marca 2017. V piatok 31. marca 2017 bude vyhodnotenie výcviku, kde nám predvedú, ako sa naučili plávať. Veľa zábavy!

          • Atletická olympiáda škôlkarov

          • Výsledok vyhľadávania obrázkov pre dopyt šport gif Počas druhého februárového týždňa sme v telocvični našej školy pre takmer sto predškolákov mesta Nová Dubnica zorganizovali Atletický deň. Išlo už o tretiu návštevu škôlkarov od začiatku školského roka. Úprimne nás teší, že spolupráca našej školy s materskými školami mesta Nová Dubnica je na veľmi dobrej úrovni.

            Súťaže prebiehali na šiestich atletických stanovištiach. Pani učiteľky z každej materskej školy vytvorili osem členné družstvá, zložené zo štyroch chlapcov a štyroch dievčat. Zápal pre hru nikomu nechýbal. Nakoľko išlo o súťažné disciplíny, rozhodcovia zapisovali dosiahnuté výsledky do tabuľky, decká medzi sebou „zdravo súperili“, súťažili tak o stošesť.

            To, že sú šikovní, pohybovo nadaní a v dobrej fyzickej kondícii predviedli v týchto pripravených disciplínach:

            Prekážková dráha „Formula“

            Beh cez frekvenčný rebrík

            Odhod z kolien plnou loptou cez hlavu

            Preskakovanie olympijských kruhov

            Hod detským oštepom do kruhu

            Beh so švihadlom

            Za svoju usilovnosť, súťaživosť boli všetci odmenení vecnými cenami. Každý škôlkar si odniesol cenu, ktorá mu bude pripomínať jeho účasť na „malej atletickej olympiáde“ a návštevu našej školy. Najlepšie tri družstvá boli odmenené peknými tričkami.

            Všetkých vás s istotou zaujíma, ako deťúrence pretekali, ako boli pre športové disciplíny zapálené...

            To sme samozrejme zachytili v krátkych videách a fotografiách. Veríme, že s niektorými z nich sa stretneme aj na zápise do 1. ročníka, ktorý prebehne v dňoch 4. a 5. apríla 2017. Na všetkých z nich sa už teraz tešíme.