• Konzultácie s vyučujúcimi

          • Výsledok vyhľadávania obrázkov pre dopyt rodičovské gif Podľa usmernení triednych učiteľov sa triedny aktív, komzultačný deň, príp. triedne ZRPŠ uskutoční vo štvrtok 20. apríla 2017 v čase od 15:00 - 17:00 hod.

            Vaša účasť je žiaduca.

          • Fotografovanie triednych kolektívov

          • V utorok 25. apríla 2017 sa budú fotografovať triedne kolektívy ZŠ.

            Cena za každý kus fotografie rozmeru 10 cm x 15 cm = 0,70 €.  (Možnosť vyhotovenia aj skupinkových fotografií - "kamarátske")

          • Modlitba sv. Tomáša Akvinského pred štúdiom

          • Výsledok vyhľadávania obrázkov pre dopyt modlitba žiaka Stvoriteľu, ktorého meno nemôžeme ani vysloviť,
            Ty, ktorý si z pokladov svojej múdrosti všetko vymedzil
            a podľa obdivuhodného poriadku
            dokonalo usporiadal všetky časti vesmíru,
            Ty, hovorím, ktorého nazývajú
            Zdrojom svetla a poznania a Prapočiatkom všetkého,
            pošli do temnôt môjho ducha žiaru svojho jasu
            a zbav ma tieňov, s ktorými som sa narodil,
            totiž hriechu a nevedomosti.
            Ty, ktorý rozväzuješ jazyky nemluvniat, rozviaž i môj jazyk,
            vlej do mojich perí požehnanie svojej milosti
            a daj mi bystrosť v úsudku, schopnosť všetko si zapamätať,
            jednoducho a ľahko sa všetkému naučiť, vedieť všetko vyložiť
            a druhým to tlmočiť.
            Usmerni moje myšlienky hneď na počiatku,
            veď môj ďalší myšlienkový postup
            a pomôž mi utvárať správne závery:
            Ty si pravý Boh i človek,
            ktorý žije a kraľuje na veky vekov.
            Nech sa tak stane !

          • Druháci vedia, že voda znamená život...

          • O tom, ako v 2. B triede realizovali „Deň vody“, ste sa už dočítali. Pri príležitosti tohto svetového dňa aj trieda: 2. A uskutočnila niekoľko zaujímavých a poučných aktivít. Druháci sa obliekli prevažne do modrej farby. Na laviciach ich čakala balená voda; a fľaše boli symbolicky usporiadané do tvaru písmena V. (mimochodom, za pomoc ďakujeme aj jednému z rodičov žiakov, p. Rekemovi) Deti sa od p. učiteľky Kaštílovej dozvedeli o tejto vzácnej tekutine, rozmanitosti živých organizmov, predovšetkým rastlín a zvierat, ktoré rovnako, ako všetko „živé“, k „prežitiu“ vodu bezpodmienečne potrebuje. Áčkari zisťovali, kde všade sa voda nachádza, v akých býva skupenstvách, ale aj to, na čo všetko - pri akých každodenných činnostiach si bez vody neporadíme. Pokusmi zistili, že nie každá voda, ktorá „vyzerá čisto“, je naozaj čistá a pitná. Dozvedeli sa aj, prečo nemôžeme piť vodu slanú. Objasnili si aj kolobeh vody v prírode. A ako kolobeh pochopili? Pomocou prečítaného dobrodružného príbehu kvapky vody: Aničky Priesvitnej. Nakoniec si decká vyrobili dážď a ozrejmili si, prečo a kedy vzniká. Nezabudli ani na pravidlá pitného režimu a ako (prečo) vodu šetriť. Všetkých žiakov 2. A triedy čakal malý kvíz a svoje vedomosti doplnili na svoj projekt (plagát) o Dni vody. Tento zrealizovaný projektový deň deckám v 2. A triede priniesol veľa nových zážitkov a cenných informácií.

          • Harmonogram

            Testovanie 9 - 2017

            5. apríl 2017 (streda)

            MATEMATIKA

            8:00 - 8:10 úvodné pokyny k testovaniu a rozdanie OH
            8:10 - 8:20 rozdanie testov a oboznámenie sa s testom
            8:20 - 9:20 administrácia testu z matematiky
            9:20 - 9:25 zbieranie testov a OH
            9:25 - 9:45 prestávka

             

            SLOVENSKÝ JAZYK A LITERATÚRA

            9:45 - 9:55 úvodné pokyny k testovaniu a rozdanie OH
            9:55 - 10:05 rozdanie testov a oboznámenie sa s testom
            10:05 - 11:05 administrácia testu zo slovenského jazyka a literatúry
            11:05 - 11:10 zbieranie testov a OH

             

          • Veľkonočné prázdniny

          • Veľkonočné prázdniny začínajú vo štvrtok 13. apríla 2017 a potrvajú do 18. apríla 2017 (utorok). Do školy ideme v stredu 19. apríla 2017.

          • O krok vpred...

          • Výsledok vyhľadávania obrázkov pre dopyt comenia scriptŠkolenie Comenia Script v Spojenej škole sv. Jána Bosca

            To, že sme školou, v ktorej vzdelávať žiakov nechceme „len tradične“, ale radi vyskúšame aj „niečo iné, nové“, čo u našich žiakov podporí radosť z učenia, potvrdzuje aj to, že v piatok 31. marca 2017 sa (pre učiteľov z rôznych kútov Slovenska) „u nás“ uskutoční školenie nového typu písma Comenia Script, ktorého lektorkou (na Slovensku garantom) je p. Andrea Cinegová. V skratke možno povedať, že Comenia Script (CS) predstavuje veľmi zjednodušenú formu podobnú tlačenému písmu, pričom každý pisateľ prispôsobuje písmo, do istej miery, svojim individuálnym potrebám. Súčasne toto písmo podporuje čitateľnosť a komunikáciu. Po absolvovaní kurzu našimi učiteľmi, oboznámením sa so všetkými „za a proti“, spoločnom zvážení pedagógov, vzájomnej dohode s rodičmi našich žiakov, ktorí nám svoje deti zveria, by sme aj my v budúcnosti v Spojenej škole sv. Jána Bosca (v škole, ktorá je otvorená novým trendom v školstve aj vo svete) vyučovali písmom Comenia script. (ako alternatívnej metódy bežne používaného písma)

          • VLASTIVEDA... alebo, keď nám už učebnica nestačí

          • Roztancované Slovensko, folklór

            V 4.A je zábava aj na hodinách vlastivedy, kde sa učíme o folklóre, piesňach, tancoch a nárečiach, a preto jedna z hodín išla smerom „nauč spolužiaka, čo vieš“ a tiež sme mali možnosť nahliadnuť na kroje súčasné, aj tie z dávnych čias. Nasadli sme teda na pomyselný vlak idúci rôznymi folklórnymi kútmi Slovenska – Myjava, Detva, Terchová, Zuberec, Zamagurie a k nim si žiaci pripravili fotodokumentáciu erbov, krojov, tancov, čipiek a výšiviek. Takto sme sa naučili viac, ako nám ponúka oklieštená téma v učebnici. Mali sme možnosť vidieť dodnes používaný „Dubnický kroj“, ale aj veľmi vzácny kroj - z Bošáce, ktorý je z medzivojnového obdobia, okolo r. 1925. Zachovali sa z neho iba dvojo rukávcov, dve zástery a stuha do vlasov. Dozvedeli sme sa, že kroj patril prastarej mame našej spolužiačky, ktorá ho nosila oblečený do katolíckeho združenia Sokol, kde sa nacvičovali piesne a tance. Kroj má rukávce vyšívané striebornými a medenými drôtikmi, bol určený na bežné nosenie a bol vyrobený z čisto prírodných materiálov (ľan a konope).  Žiaci si vzácny kroj prezreli, zaujala ich najmä výnimočná výšivka, Dubnický kroj si aj vyskúšali a chlapcov potešila baranica od prastarého otca našej žiačky.  

          • Medzinárodný deň lesov

          • Na dnes (21.3.) pripadol Medzinárodný deň lesov. Preto sa celé utorkové vyučovanie v 3. A triede nieslo v znamení tejto témy – význame lesov pre život človeka. O lese žiaci čítali, písali, počítali príklady, v ktorých boli lesné zvieratká. Na vyučovacej hodine anglického jazyka zas spievali pieseň o zvieratkách, ktoré nájdeme v lese. Veľký úspech u tretiakov mali prinesené exponáty lesných zvieratiek, vzorky semienok stromov a dokonca aj samotné vzorky dreva, pri ktorých deti zistili, že každé drevo je iné na dotyk a má charakteristickú vôňu. Na záver vyučovacieho dňa žiaci vytvorili pestré plagáty s názvom: Les očami deti. A čo dodať na záver? Už aj tretiaci pochopili, že o prírodu sa treba starať. Príroda sa bez nás zaobíde, no my bez nej nie!

          • Viete, čo robiť v prípade zranenia alebo nehody? Žiaci našej školy: ÁNO!

          • Ako sa máme zachovať, keď sa zraníme? Kam máme telefonovať? Čo treba robiť, keď sme účastníkmi a svedkami nehody alebo zranenia? Ako poskytnúť prvú pomoc pri nehode, úraze,...? Čo znamená päť T? Na tieto a mnoho ďalších otázok prišli do Spojenej školy odpovedať pani PhDr. Stanislava Laschová a žiačky Strednej zdravotníckej školy v Trenčíne. Je veľa nástrah a nebezpečenstiev s ktorými sa môžu deti stretnúť. Úraz sa môže stať nielen v škole, ale i doma, na výlete s rodičmi, kamarátmi. Prvé minúty sú pre záchranu ľudského života najdôležitejšie. Naučiť sa poskytnúť prvú pomoc sa snažili aj žiaci našej školy. Tí sa prostredníctvom výkladu a prezentácie pani profesorky oboznámili s prvou pomocou pri nehode, úraze... Okrem teoretických poznatkov si prakticky vyskúšali, ako ošetriť ranu, čo treba urobiť, keď vdýchneme neznáme teleso, ba i poskytnúť bábätku umelé dýchanie a masáž srdca, dostať zraneného do stabilizovanej polohy... Boli to opäť zážitkové a prakticky využité tri vyučovacie hodiny. Ďakujeme za veľmi odborný, zároveň veku primeraný výklad a i to, že všetci účastníci „malého kurzu prvej pomoci“ si prakticky poskytnutie prvej pomoci vyskúšali na prinesených figurínach a pomôckach. Pevne veríme, že v budúcnosti budú potrebnú teóriu ovládať, prvú pomoc vedieť poskytnúť, ale zároveň si želáme, aby ju v praxi nikdy nemuseli použiť.

          • Testovanie T9-2017

          • Termín: 5. apríl 2017 (streda)
            Celoslovenské testovanie žiakov 9. ročníka základných škôl (okrem žiakov s mentálnym postihnutím) pod názvom Testovanie 9–2017 sa v školskom roku 2016/2017 uskutoční z predmetov matematika, slovenský jazyk a literatúra.
            Náhradný termín testovania sa uskutoční 20. apríla 2017 (štvrtok).

            Cieľ testovania:
            Získanie prehľadu o výkonoch žiakov na výstupe zo stupňa ISCED 2, porovnať ich výkony v testoch a poskytnúť školám spätnú väzbu a komplexnejší prehľad o testovaných predmetoch, ktorý môže pomôcť pri skvalitňovaní vzdelávania. Výsledok žiaka slúži ako podklad pre prijímacie skúšky na stredné školy.
            Obsah testovania 9:
            Testované predmety: štátky jazyk a matematika
            Odporúčame deviatakom preriešiť si minuloročné deviatacké testy na Monitor9.sk.


            Začiatok testovania 9:
            Začiatok písania testov Testovanie-9 je 5. apríla 2017 (streda) o 8.00 h.
            Povolené pomôcky:
            - kalkulačky, rysovacie pomôcky, modré alebo čierne guľôčkové pero.
            Zakázané pomôcky:
            - mobilné telefóny, výpisky, študijné materiály, učebnice a pod.

            Informácie o Testovaní 9-2017 sú zverejnené na www.nucem.sk

                                  Pokyny k testovaniu deviatakov:

            • príchod do školy o 7.45 hod. -  nezabudnúť na prezuvky
            • na nástenke VP a v triede si sa dozvedel, v ktorej miestnosti budeš testovaný
            • do testovacej miestnosti si berieš iba povolené pomôcky: písacie potreby - čierne guľôčkové pero – 2 kusy, nie fixka, rysovacie pomôcky, kalkulačku a vreckovky
            • sedíš na mieste určenom podľa zasadacieho poriadku
            • riadiš sa časovým rozpätím, uvedeným na tabuli
            • po skončení testovania odchádzaš domov, resp. do jedálne.

             

            Interaktívne testy ako pomoc v príprave na celoslovenské testovanie nájdete na http://portal.edupage.org/premium/shop.php?prod=testovanie9&akcia=info

                                                                                                                              stvorlistokVeľa šťastia.

          • Jarná brigáda v okolí školy

          • Vážení rodičia!

            Pozývame Vás dňa 07.04.2017 (piatok) o 16:00 hod. na brigádu okolo školy, úpravu okolia školy – rezanie krovia, zametanie, vyhrabávanie...) 

            Prosíme priniesť metly, hrable...

            Vopred ďakujeme za každú pomoc!   

          • Štvrtácka duchovná obnova

          • Výsledok vyhľadávania obrázkov pre dopyt duchovná obnova pre mladých Obe triedy štvrtákov absolvovali duchovnú obnovu v saleziánskom oratóriu. Dvadsiatim siedmym žiakom školy sa venoval don Ondrej Puček, SDB. Program dopoludnia tvorili zážitkové aktivity. Decká v pracovali tímovo, (v skupinkách) hádali hádanky, hrali divadielko a maľovali hrady. Na záver odprezentovali svoje práce a výtvory. A bolo sa na čo pozerať, bolo čo počúvať. Na rad prišla aj debata na tému: Božie dieťa, Otec – kráľ, nebeské kráľovstvo. Záver obnovy ako tradične patril svätej omši. Štvrtáci sa nedali zahanbiť ani v speve a aktívne sa zúčastnili na celej sv. omši. Do školy sa vrátili plní zážitkov a nových vedomostí.  Vďaka Bohu za tieto deti a za čas na tomto mieste.

             

          • Žeravo tekutá kremičitanová tavenina (láva) v triede 3. A

          • Naši tretiaci sa na hodine prírodovedy učili o sopkách. A keďže to, čo sa teoreticky naučia, aj radi prakticky vyskúšajú, rozhodli sa sopku aj zhotoviť. A nielen to. Chceli, aby ich sopky „ožili“. Ale to im opäť nestačilo. Túžili, aby „vybuchli.“ Boli tak uchvátení tou témou, že na hodine čítania s otvorenými ústami len počúvali príbeh, z ktorého sa dozvedeli, ako sopka Vezuv zničila slávne mesto Pompeje. Pani učiteľka vidiac, ako žiakov táto tematika zaujíma, im zadala „problémovú domácu úlohu“. Úlohou našich šikovných, po vedomostiach túžiacich tretiakov bolo zistiť nejakú informáciu o tomto známom meste. A decká nelenili... Ich prezentácie boli hodné žiakov vyšších ročníkov. Do triedy tak priniesli knihy o sopkách, skutočný, exemplárny kúsok sopky, výpisky... A keďže susednou triedou žiakov 3. A sú piataci, ktorí sa na predmete geografia o sopkách učia, napadla im myšlienka: Prečo sa o nadobudnuté (a aj vlastným úsilím vyhľadané a načítané) poznatky so staršími spolužiakmi nepodeliť? A od nápadu k realizácii bol len krôčik a piataci tak s údivom sledovali výkon, nadšenie a zanietenosť prvostupniarov.

             

          • Prvopiatková sv. omša

          • V piatok 7. apríla 2017 sa bude konať prvopiatková sv. omša v kaplnke školy so začiatkom o 7,20 hod. Možnosť pristúpiť k sviatosti zmierenia bude v stredu 5. apríla a v piatok 7. apríla 2017.

          • Žiaci 1. stupňa ZŠ v kine Cinemax

          • Výsledok vyhľadávania obrázkov pre dopyt cinemax trencinPočas stredy dopoludnia, kedy budú starší spolužiaci z 9. ročníka na Testovaní 9; žiaci 1. stupňa ZŠ navštívia filmové predstavenie v kine Cinemax Trenčín. Pani učiteľky tentoraz pre nich vybrali rozprávku Šmolkovia - zabudnutá dedinka. Jej zhliadnutím už začína prvá úloha na našej piatkovej akcii "Noc s Andersenom." Výsledok vyhľadávania obrázkov pre dopyt šmolkovia zabudnutá dedinka

            Prajeme vám, aby ste zažili veľa zábavy a taktiež postreh, dobrú pamäť..., aby ste tak všetci v piatok bez problémov a s radosťou zvládli pripravenú bádateľskú aktivitu. wink

            Veľa zábavy!                                                  

             

          • Noc s Andersenom

          • Výsledok vyhľadávania obrázkov pre dopyt noc s andersenom 2017 Môj život je ako krásna rozprávka, bohatá a plná blaženosti“     

                                                                     (H. CH. Andersen)

            My čítame! A čo vy? 

            Už teraz vieme, že práve v našej škole sa uskutoční niečo nevídané a neslýchané, niečo, čo sa u nás dialo aj v minulých školských rokoch a bolo to naozaj super!

            V piatok: 7. apríla 2017 začne v našej ZŠ: "NOC S ANDERSENOM."
                          Čas: od 18,00 – 22,00 hod.

            Aktivita je určená pre žiakov 1. stupňa Základnej školy.  super smile

            Srdečne pozývame.