• Prvopiatková sv. omša
          • Prvopiatková sv. omša

          • V piatok 7. júna 2019 sa bude konať prvopiatková sv. omša v kaplnke školy so začiatkom o 7,20 hod.

            Možnosť pristúpiť k sviatosti zmierenia bude v stredu 5. júna a v piatok 7. júna 2019

        • Mesiac jún už tradične patrí koncoročným výletom a exkurziám.
          • Mesiac jún už tradične patrí koncoročným výletom a exkurziám.

          • Po niekoľkomesačnom školskom snažení, nadobúdaní vedomostí, si decká spoločne užijú čas, kedy spoznajú nové miesta, krásy Slovenska, dozvedia sa veľa užitočných informácií, ale zažijú i spoločné chvíle  a spoznajú sa "aj inak, ako v škole". Dnes naši štvrtáci navštívili okolie Banskej Štiavnice a Žiaru nad Hronom. Boli v hvezdárni, ale uvideli aj skutočnú baňu. 😉 Vedomosti, ale aj zážitky, ktoré si z dnešného dňa odniesli, veríme v budúcnosti aj zužitkujú. Tretiakov v piatok čaká výlet do Vysokých Tatier. Prváci a piataci navštívia nádherné  Bojnice. Šiestaci a ôsmaci pocestujú do Bratislavy a deviatakov čaká návšteva zoologickej záhrady. A ani druháci nezaostanú. Spoznajú Badín a Rajeckú dolinu. Všetkým našim žiakom prajeme krásne zážitky, veľa zábavy a super počasie. Šťastnú cestu!

        • Konzultačný deň
          • Konzultačný deň

          • Konzultačný deň pre rodičov našich žiakov bude v utorok 4. júna 2019 do 15:30 hod., príp. podľa potreby aj v inak dohodnutom termíne. Kontaktujte triedneho učiteľa Vášho syna/dcéry. Všetci sme vám k dispozícii. Nezabudnite, že včasné informovanie sa príp. včasná diagnostika akéhokoľvek problému je vždy "menej bolestivá" ako riešenie dôsledkov problému.

        • Dnes sme sa učili „porozumieť psej reči“
          • Dnes sme sa učili „porozumieť psej reči“

          • V pondelok 3. júna 2019 do Spojenej školy sv. Jána Bosca pri príležitosti sviatku MDD zavítali zamestnanci Ústavu na výkon trestu odňatia slobody a Ústavu na výkon väzby v Ilave, aby predškolákom a žiakom školy predviedli praktický výcvik psovodov. Deťúrence zaujal celkový výcvik psíkov a ocenili ukážky zásahov pri zadržaní rôznych páchateľov. Získali základné vedomosti z teórie ich výcviku, videli, ako psovodi so psami zvládali nevyhnutné prvky poslušnosti... Veľmi pekne ďakujeme pracovníkom UVTOS v Ilave za pútavé a poučné dopoludnie, za možnosť vidieť nielen samotný výcvik, ale aj prácu a nasadenie ľudí, ktorí sa starajú o našu bezpečnosť, pomáhajú nám a chránia nás.

        • Obraz je umelcova tichá poézia alebo dar škole z vďaky...
          • Obraz je umelcova tichá poézia alebo dar škole z vďaky...

          • Dnešný štvrtkový deň bol v Spojenej škole sv. Jána Bosca bohatý hneď niekoľko udalostí. V deň Nanebovstúpenia Pána, na prikázaný sviatok, ktorý slávime 40 dní po Veľkej noci a 10 dní pred Turícami – Zoslaním Ducha Svätého, sa žiaci školy, od materskej až po strednú školu zúčastnili na sv. omši v kostole sv. Jozefa Robotníka. Spoločne sme slávili Eucharistiu a vytvorili modliace sa rodinné spoločenstvo. Najlepší žiaci – zástupcovia každej triedy putovali do Turzovky, na horu Živčáková, kde sa spoločne s kamarátmi cirkevných škôl Žilinskej diecézy na púti katolíckych škôl modlili za naše školy. A nemenej milou udalosťou pre celú školu bolo aj prevzatie a posviacka daru - obrazu Božia príroda, triptychu Radosť, ktorý Spojenej škole sv. Jána Bosca venovala pani Mariana Vráblová. Ide o trojdielny obraz, výtvarné dielo, maľované akvarelom. Priesvitnosť, ktorou sa akvarel vyznačuje dodal obrazu reálnosť, kus romantiky a značnú dávku jemnosti. Na tejto krásnej udalosti sa zúčastnila nielen sama autorka so svojimi priateľmi, ale aj ľudia, ktorí sa na jeho inštalácii a dotvorení podieľali. A to pán Jozef Sliška, pani Anna Šedíková a rodina Dianová. Don Marek Michalenko, SDB toto krásne výtvarné dielo posvätil a pán Ing. Milan Hort vo svojom príhovore citoval myšlienky autorky, jej motiváciu, ako aj vysvetlenie túžob, ktoré pretavila do svojho umenia. Pri osobnom stretnutí pani Vráblová hovorila o svojich maliarskych začiatkoch, ako aj o živote, ktorého veľkú časť prežila v zahraničí. Stretnutie s ňou bolo veľmi priateľské. Je to veľmi vnímavá a citlivá žena, ktorá v každom človeku hľadá Boha. Pokiaľ máte záujem, radi vás u nás privítame a tento krásny dar si môžete pozrieť. S istotou sa bude každému páčiť. Pretože je to dielo hodné obdivu. Srdečne zaň ďakujeme!

        • Ocenenie najlepších žiakov cirkevných škôl otcom biskupom Mons. Galisom
          • Ocenenie najlepších žiakov cirkevných škôl otcom biskupom Mons. Galisom

          • Stalo sa už peknou tradíciou, že otec biskup Tomáš Galis každoročne ocení žiakov katolíckych základných škôl Žilinskej diecézy, ktorí svojou húževnatosťou, zodpovedným prístupom k štúdiu a zúročením Božích darov, ako je intelekt, pamäť, logické myslenie a ďalšie schopnosti, dosiahli výborné študijné výsledky. Tieto hodnoty sú určite vzácne, ale k dosiahnutiu ocenenia by nestačili. Ďalšou, rovnocennou požiadavkou je preukázanie svedectva kresťanského života v súčasnej dobe a to samozrejme aj na pôde školy. Tento školský rok, v pondelok 3. júna 2019 za Základnú školu sv. Jána Bosca toto ocenenie z rúk otca biskupa prevezme žiak 9. A triedy: Matej Kudlík. Všetci, ktorí tohoto milého, svedomitého chlapca poznáme vieme, že ocenenie si právom zaslúži. Veľa šťastia a úspechov Matej, i v štúdiu na zvolenej strednej škole.

        • Prikázaný sviatok - Nanebovstúpenie Pána
          • Prikázaný sviatok - Nanebovstúpenie Pána

          • Vo štvrtok 30. mája je prikázaný sviatok Nanebovstúpenia Pána. Žiaci školy majú nasledujúci program:

            1. vyučovacia hodina sa učí podľa riadneho rozvrhu hodín. O 8:45 hod. sa žiaci v sprievode tr. učiteľov presunú do kostola sv. Jozefa Robotníka, na sv. omšu, so začiatkom o 9:00 hod.

            Po sv. omši bude deň pokračovať programom: Deň rodiny a školy. (pokyny a organizáciu spresnia triedni učitelia)

        • Dnes na návšteve v ZUŠ v Novej Dubnici...
          • Dnes na návšteve v ZUŠ v Novej Dubnici...

          • Nadanie je dar pre dieťa, pre rodinu, pre celú spoločnosť, preto každé dieťa potrebuje podmienky na rozvoj svojho talentu.

            Opätovne sme veľmi radi využili ponuku výchovného koncertu, ktorý pripravili pedagógovia a žiaci ZUŠ Štefana Baláža v Novej Dubnici. Predškolákom a žiakom 1. a 2. ročníkov Základnej školy sv. Jána Bosca predviedli interaktívne predstavenie O pyšnej princeznej, ktorú o ruku žiadali princovia z kráľovstva hudby, tanca, výtvarného a divadelného umenia. Oženiť s princeznou sa mohol len ten princ, ktorý priniesol najväčší dar umenia. Lenže princezná bola prieberčivá a namiesto výberu ženícha sa radšej prihlásila do ZUŠ-ky, aby sa v umení zdokonaľovala. Deťom sa v ZUŠ-ke ako vždy veľmi páčilo, a my aj touto cestou ďakujeme pedagógom Základnej umeleckej školy Štefana Baláža za vynikajúcu spoluprácu, ako aj za to, že ich ponuky koncertov, predstavení pre žiakov sú prezentované vždy na vysokej umeleckej úrovni, veľmi podnetné a nápadité. Srdečne ďakujeme ešte raz!

        • Diecézna púť katolíckych škôl na horu Živčáková
          • Diecézna púť katolíckych škôl na horu Živčáková

          • Stalo sa tradíciou, že každoročne sa katolícke školy Žilinskej diecézy stretávajú na svätej omši so svojím pastierom na hore Živčáková v Turzovke. Vo štvrtok 30. mája 2019 na sviatok Nanebovstúpenia Pána aj zástupcovia našej školy budú putovať, aby sa pridali k iným školám diecézy. Naším úmyslom je vytvoriť spolu s nimi spoločenstvo a nechať sa zasiahnuť láskou Nanebovstúpeného Pána. Ježiš Kristus, ktorý sa v tento deň pripojil k svojmu nebeskému Otcovi. Veríme, že aj naša prítomnosť a účasť na tomto milostivom mieste prežiari srdcia všetkých našich žiakov, učiteľov i ostatných zamestnancov, aby sme tak čo najviac sprítomňovali Ježiša Krista v každodennom živote.

        • Prvostupniari sa stretli so skutočnou pani spisovateľkou ...
          • Prvostupniari sa stretli so skutočnou pani spisovateľkou ...

          • GABRIELA FUTOVÁ  je úspešná detská spisovateľka. Na svojom konte má už viac ako 19 krásnych detských kníh. Veľa žiakov našej školy pozná jej prvotinu Naša mama je bosorka alebo knihu Hľadám lepšiu mamu... (decká jej knižky radi čítajú nielen doma, ale aj v škole)

            S touto výbornou autorkou detských kníh, ktorá má aj veľký zmyslel pre humor, sa dnes dopoludnia v Mestskej knižnici v Novej Dubnici rozprávali aj žiaci 2. a 3. ročníka Základnej školy. Diskutovali o jej živote a tvorení, o tom, že miluje zvieratá, ktoré sa často stávajú aj hrdinami jej kníh. Dozvedeli sa o jej radostiach i starostiach, ale aj o tom, ako sa ľahko zmení pohľad na život... Povedala im, že pri svojej tvorbe vychádza z pozorovania detí v okolí a veľmi ju inšpiruje vlastné detstvo, pretože aj ona navyvádzala kopec hlúpostí. Ďakujeme pani Gabike Futovej za milú návštevu, za možnosť sa s ňou stretnúť osobne. Ako aj za to, že čas strávený s ňou bol nezabudnuteľný, poučný a aj humorný, ako všetky jej knižky. Želáme jej veľa zdravia, radosti a spolu si želáme veľa pekných knižiek od nej.

        • Školou znel detský smiech a prišiel i Hans Christian Andersen...
          • Školou znel detský smiech a prišiel i Hans Christian Andersen...

          • Aj tento školský rok, ako už je zvykom, sme v našej Základnej škole zorganizovali veľkolepé podujatie, ktoré sa nieslo v duchu zhliadnutého divadelného predstavenia Kráska a zviera, ktoré deťúrence z 1. stupňa ZŠ navštívili v divadle Karola Spišáka v Nitre. „Noc s Andersenom“ je aktivita, ktorá spája mnohé krajiny a národy v duchu rozprávok známeho dánskeho spisovateľa. Tomuto čaru opäť podľahli aj naši žiaci a s veľkým nadšením sa rozhodli po vyučovaní, navečer znova prísť do školy. Spolu s pani učiteľkami strávili čas plný zábavy, hier, súťaží a rozprávok. Vo štvrtok 23. mája 2019 o 17.30 hod. sa účastníci stretli v novej školskej knižnici, vypočuli si úvodné pokyny a po rozdelení do skupín začali plniť zadané úlohy. Školáci a predškoláci (tento rok sme privítali aj 13 predškolákov z našej Materskej školy) si vypočuli rozprávku Kráska a zviera a ilustrovali, čo sa im z príbehu najviac páčilo, čo im utkvelo v pamäti. A po nakreslení obrázka sa všetci zúčastnení už tešili na pripravené aktivity, ako bolo pohybové stvárnenie témy, výroba papierovej ruže, hádanky, kvízy. Nebola núdza ani o spev, na rad prišli piesne a ukazovačky. Prvostupniari famózne predviedli, ako vedia pracovať s textom, čítať s porozumením a z niekoľkých indícií zložiť názov príbehu rozprávky. Na záver, po spoločnej modlitbe v školskej kaplnke a poďakovaní Pánovi za prežitý čas sa síce unavení, ale plní zážitkov sa pobrali do svojich domovov. Veríme, že pred spánkom si „budú premietať nadobudnuté zážitky“ a usínať s úsmevom na tvári. A ráno, keď sa budú prebúdzať, budú  istotne premýšľať, či tie čary boli naozaj alebo to bol len sen.Tešíme sa na Vás milé deti i na budúci rok a veríme, že opakovane zažijeme spolu veľa zábavy a vytvoríme nádherné spoločenstvo. Ďakujeme všetkým pani učiteľkám za pomoc pri príprave, usporiadaní ako aj za celý priebeh tohto krásneho zážitkového podujatia. Naše krátke zdieľanie o prežitom dni ukončíme krásnym citátom tohto známeho rozprávkara: „Život každého človeka je rozprávka napísaná Božou rukou.“ Prajeme všetkým nám, aby sme celý náš život viedli v božom duchu, v duchu slobody božích detí.

        • ZBER PAPIERA
          • ZBER PAPIERA

          • SA USKUTOČNÍ V TERMÍNE: 22. a 23. MÁJ 2019, (STREDA A ŠTVRTOK), V ČASE OD: 14:30 – 17:30 HOD.

        • Popoludnie s Andersenom
          • Popoludnie s Andersenom

          • „Môj život je ako krásna rozprávka, bohatá a plná blaženosti“     

                                                                                    (H. CH. Andersen)

            My čítame! A čo vy? 

            Už teraz vieme, že práve v našej škole sa uskutoční niečo nevídané a neslýchané, niečo, čo sa u nás dialo aj v minulých školských rokoch a bolo to naozaj super!

            Vo štvrtok: 23. mája 2019 začne v našej ZŠ: "POPOLUDNIE S ANDERSENOM."             

            Čas: od 17:30 – 20:00 hod.

            Aktivita je určená pre žiakov 1. stupňa Základnej školy. 

            Srdečne pozývame.

        • Čokoládová tretra tretí raz na Slovensku.  Patrónmi boli Ján Volko a Danka a Janka Velďákové, ... a športovali aj decká našej školy
          • Čokoládová tretra tretí raz na Slovensku. Patrónmi boli Ján Volko a Danka a Janka Velďákové, ... a športovali aj decká našej školy

          • Dnešný utorkový deň bol pre mnohých žiakov Základnej školy naozaj výnimočný. Decká sa skoro ráno vybrali do Bratislavy, aby sa zúčastnili na Čokoládovej tretre. Ide o medzinárodné atletické preteky detí 3 krajín, preteky zamerané na deti 1. stupňa ZŠ mimo atletických oddielov, jediné preteky pre šprintérov, jediné preteky, ktoré vrcholia na jednom z najväčších podnikov svetovej atletiky IAAF World Challenge Zlatá tretra Ostrava pred 15 000 divákmi! Deň výnimočný na stretnutia, ale aj športové výkony. V silnej konkurencii osemsto súťažiacich detí v behu na 100 m, 200 m a 300 m sa našim bežcom darilo. Leon Šimko obsadil fantastické 1. miesto a Dávid Bukovčák vynikajúce 6. miesto. Obaja športovci si svojim umiestnením vybojovali postup do celoslovenského finále, ktoré sa bude konať v Košiciach. Medaile, diplomy a nominačné listy našim pretekárom odovzdal Majster Európy, Ján Volko. Touto cestou všetkým účastníkom srdečne gratulujeme a ďakujeme za vzornú reprezentáciu školy. Máme radosť, že pani učiteľky decká v športe podporujú, objavujú talenty a aj pohybom im pomáhajú vyniknúť.

        • Sobota 18. mája bola vo farskom kostole sv. Jozefa Robotníka slávnostná
          • Sobota 18. mája bola vo farskom kostole sv. Jozefa Robotníka slávnostná

          • Slávnosť Prvého svätého prijímania je v našej škole vždy veľkým sviatkom. Nielen pre tých niekoľko detí. Je duchovnou obnovou pre všetkých nás a možno aj spytovaním svedomia, aký vzťah máme po mnohých rokoch k Eucharistii aj my, ostatní. Veď mnohí z nás sme v role detí, ktoré si s veľkým nadšením, radosťou, ale aj s trémou a bázňou obnovovali krstné sľuby, spievali, modlili sa... V tomto roku z našej školy prvýkrát pristúpili k sv. prijímaniu deti z 3. A triedy. Na tento deň sa pripravovali v škole na hodinách náboženstva, ale i hudobnej výchovy. S don Jozefom Ragulom, SDB, ktorý decká pripravoval, hovorili o hodnote krstu, viery, sviatosti, naučili sa Desatoro a základné vedomosti o prežívaní sv. omše a sv. prijímania. Prvoprijímajúce deti sa ako je v Novej Dubnici tradíciou, stretli pred kostolom. V sprievode kráčali do krásne vyzdobeného chrámu. Pri sv. omši sa zapájali rozličným spôsobom – prednášali prosby, prinášali obetné dary, spievali, ale i prekvapili svoje mamičky... Po sv. omši nasledovalo spoločné fotografovanie. Je určite dobré mať na tento deň spomienku. Bude však veľmi málo, ak ostane iba pri spoločnej fotografii. Príprava na Prvé sv. prijímanie síce skončila, ale cesta k Bohu v Eucharistii je len na samom začiatku. Vďaka všetkým, ktorí sa pričinili o krásny priebeh slávnosti. Veľké poďakovanie patrí triednej pani učiteľke Mgr. Renáte Horváthovej, Ing. Jurajovi Hortovi, za hudobný doprovod, ako už i vyššie spomenutému don Jozefovi, ale aj tým obetavým ľuďom, ktorí kostol na túto milú udalosť vyzdobili. Radosť na tvárach detí bola viditeľná. Prijali Pána Ježiša do čistého srdiečka. Tak nech sú prvoprijímajúce deti pre nás všetkých príkladom.

        • Prvé sväté prijímanie
          • Prvé sväté prijímanie

          • V sobotu 18. mája 2019 o 10:00 hod. je pre našich tretiakov krásny deň. Čaká ich prvé sväté prijímanie. Myslime na naše prvoprijímajúce deti v modlitbe.

        • 12. ročník výtvarnej súťaže Krásy našej záhrady už pozná svojich víťazov
          • 12. ročník výtvarnej súťaže Krásy našej záhrady už pozná svojich víťazov

          • V pondelok 13. mája si žiačka našej školy, Katarína Čierna (6. A) vyzdvihla diplom za svoju výtvarnú prácu v kategórii C – ZŠ, (11 až 15 ročné deti) vyhlásenú Slovenským zväzom záhradkárov. Nádejní, nadaní výtvarníci, ktorí sa do súťaže zapojili, mali však neľahkú úlohu. Výtvarná práca – výkres, formátu maximálne A3, mohol byť zhotovený  akoukoľvek technikou (akvarel, pastel, uhoľ, tempera, voskové farby, škrobová technika...) Práce v jednotlivých kategóriách vyhodnotila odborná výtvarná komisia. To, že sa v súťaži umiestnila aj žiačka Spojenej školy sv. Jána Bosca, nás veľmi teší, a potvrdzuje to, že sme školou, ktorá POMÁHA RÁSŤ. (vyniknúť v tom, v čom je žiak talentovaný, rozvinúť jeho vlohy a danosti) Zároveň je nám ale ľúto, že vzhľadom na ďalšie využitie výtvarných prác, nebudú vrátené autorom, ani škole a tak nám všetkým, spoločne s vami, ostáva sa tešiť zo záberov, na ktorých je táto Katkina nádherná „záhradkárska práca“ zachytená.

        • DEŇ MATIEK
          • DEŇ MATIEK

          • Druhá májová nedeľa už tradične patrí všetkým mamám. Tento rok si Deň matiek pripomenieme v nedeľu 12. mája. Deň matiek je špeciálny čas povedať našim maminkám ako ich máme radi, čo pre nás znamenajú a vyjadriť im našu lásku a  vďačnosť za všetko, čo pre nás urobili.  Na tento sviatok sme nezabudli ani my,  deti na hodinách výtvarnej výchovy, pracovného vyučovania pre svoje  maminky sme vytvorili malé darčeky.

            „Materinská láska je palivo, ktoré umožňuje normálnej ľudskej bytosti robiť nemožné.“(Marion C. Garrett)

        • Druhácka duchovná obnova - Podobenstvo o rozsievačovi
          • Druhácka duchovná obnova - Podobenstvo o rozsievačovi

          • Druháci z oboch tried dnes zažili podnetné dopoludnie v saleziánskom Oratóriu, počas ktorého sa dozvedeli, že Ježiš nám v Biblii hovorí podobenstvo o rozsievačovi. Don Marek im vysvetlil, že aj Ježiš bol sám takým rozsievačom... Lenže On nemal hocijaké semienka. Jeho semienka sú Božie slovo a sadí ho do srdiečka každého jedného z nás. Božie slovo sú všetky rady, múdrosti a slová, ktoré nám Boh hovorí v Biblii, no a keď ich prijmeme do srdiečok a počúvneme, čo nám Božie slovo hovorí, staneme sa dobrými, poslušnými a budeme tak tešiť našich rodičov, súrodencov, starých rodičov a každého. A tak deckám i nám všetkým prajeme, aby sme si to uvedomovali aj my a boli vnímavými na to, že Pán je zrnom, ktoré vždy znova premieňa zem a otvára ju pravému životu.