• Prichádzajme k prameňu a načerpajme nové sily!
          • Prichádzajme k prameňu a načerpajme nové sily!

          • Rovnako žiaci štvrtých ročníkov a naši piataci strávili utorkové dopoludnie na žiackej duchovnej obnove v saleziánskom Oratóriu. Počas troch vyučovacích hodín boli žiaci 4. A a 4. B pod vedením don Marka Michalenka, SDB povzbudzovaní k tomu,  aby sa snažili byť vždy napojení na Boha a nedovolili, aby sa spojenie prerušilo. Pána máme vo svojich modlitbách úprimne prosiť, aby sme boli v jeho vinici takými ratolesťami, ktoré budú schopné prinášať bohatú úrodu najlepšieho hrozna. A žiaci 5. A sa zamýšľali nad svojím miestom v staronovom kolektíve svojich spolužiakov. Cez svätú omšu prežívali spoločenstvo s Bohom, ale aj so svojimi spolužiakmi a triednymi pani učiteľkami. A nám ostáva modliť sa, aby tento duchovne strávený deň mal hodnotu pre ďalší rozvoj nielen ich duchovného života, ale aj budovanie spoločných vzťahov.

        • Pasovačka prvákov
          • Pasovačka prvákov

          • Doteraz sa hovorilo, teraz je to fakt.

            23. októbra 2018 o 15:30 hod.

            chceme prvákov privítať!

            Všetkým vám ukážeme, ako sa zabávať dokážeme.

            Ale aj to, že v krátkej chvíli, veľa sme sa naučili.

            Na túto udalosť srdečne pozývame!

             

        • „Milión detí sa modlí ruženec“
          • „Milión detí sa modlí ruženec“

          • Vo štvrtok 18. októbra 2018 sme boli aj v našej škole opäť pozvaní pripojiť sa k medzinárodnej modlitebnej iniciatíve MILIÓN DETÍ SA MODLÍ RUŽENEC. O 9:00 hod. žiaci všetkých vekových kategórií Spojenej školy sv. Jána Bosca, vrátane detí školy materskej prerušili vyučovanie a činnosti, aby sa spojili v modlitbe za mier a pokoj vo svete. Naše deti sa modlili v školskej kaplnke, ale i v priestoroch školy. Veríme, že Pán zhliadne na úmysly čistých detských sŕdc a vypočuje úprimnú detskú modlitbu.

        • Zber papiera
          • Zber papiera

          • ZBER PAPIERA SA USKUTOČNÍ V TERMÍNE OD 16. - 18. OKTÓBRA 2018; (UTOROK, STREDA, ŠTVRTOK), V ČASE OD 14:30 – 17:00 HOD.

            ĎAKUJEME!

        • Zdravá strava – základ zdravia...
          • Zdravá strava – základ zdravia...

          • Dnešný deň sa v rámci týždňa zdravej výživy pre žiakov školy niesol v rozhovore a výklade - besede a ochutnávaní bylinkových čajov. Prvostupniari sa od pani učiteľky Dolinajovej dozvedeli, ako má vyzerať pestrý a zdravý jedálniček. Vedia, že majú jesť pestro a striedmo "zmiešanú" stravu. Jesť viackrát denne - menšie porcie. Nejesť pred spaním. Raňajkovať. Obmedziť konzumáciu cukru, jesť veľa obilnín, ovocia, zeleniny a strukovín, netučných a kyslých mliečnych výrobkov, obmedziť živočíšne tuky, údeniny a menej soliť. Nepiť sladené nápoje. Nezabúdať na pitný režim (a cvičiť). Konzumovať 10 - 15% bielkovín, maximálne 30 % tukov, zvyšok by mali tvoriť sacharidy. Učiť sa a nechať sa pri formulácii výživy viesť "výživovou pyramídou". Počas stredajšieho dopoludnia prišla na rad aktivita pre celú školu. Žiaci 1. – 9. ročníka Základnej školy ochutnávali bylinkové čaje. Pani Ondrušíková (mamička žiačky školy) priniesla zo svojej záhrady bylinky a  veľa im o nich porozprávala. Na  úvod položila otázku: Ležíte doma, bojujete s nachladnutím, všade navôkol sú použité hygienické vreckovky... Ako podobné problémy riešili naše staré mamy? Bylinkami. Tie sú najúčinnejšie a veľakrát aj chuťovo príjemné vo forme čaju. Harmančekový čaj proti stresu dopomáha k pokojnému spánku. Obklady s rumančekom, pomôžu unaveným, či opuchnutým očiam. Medovka nás upokojí. Znižuje napätie a utišuje no čo je najlepšie, nevedie k ospalosti. Upokojuje nervy, pomáha pri horúčkach a rovnako ako rumanček je vhodná pri tráviacich problémoch. Mätový čaj je výborný na pretrávenie. Doma pripravený - z čerstvo natrhaných lístkov mäty však žiaden iný čaj nenahradí. Okrem jedinečnej chuti má aj prospešné účinky. Pijeme ho pri chrípke, nachladnutí či pri nevoľnosti. Deťom veľmi chutil i čaj repíkový (má protizápalové účinky) a čaj z materinej dúšky. Tá uľahčí trávenie, pomôže pri nespavosti i nachladnutí. No a zajtra nás čaká deň bez sladkostí. Piatok ukončíme tento vydarený projektový týždeň tým, že vyučujúci začnú každú vyučovaciu hodinu vtipom. Veríme, že žiaci školy si počas týždňa osvojili základy zdravej výživy a budú v začatom pokračovať.

        • Deň druhy: mliečny
          • Deň druhy: mliečny

          • V dnešný utorkový deň sme si v škole pripomenuli, aký veľký význam má pre náš život a náš organizmus mlieko. Mlieko pozná azda úplne každý. Je to tekutina, ktorá dáva život a je našim hlavným zdrojom prísunu vápnika. A ten je predsa veľmi dôležitý pre stavbu kostí, zubov, ale aj celkového stavu organizmu a zdravia človeka. No a čakajú nás zaujímavé aktivity. Z kelímkov, nádobiek, fľašiek, v ktorých sme zdravú desiatu priniesli, v nasledujúcich dňoch na hodinách výtvarnej výchovy a pracovného vyučovania vytvoríme výrobky, ako roboty, dopravné prostriedky, sídliská... Ak teraz rozmýšľate, či sa vám s našimi prácami pochválime, máte pravdu. Jasné! Tešte sa!

        • Zdravá strava – úloha na celý život
          • Zdravá strava – úloha na celý život

          • V utorok 16. októbra si pripomíname Svetový deň výživy. Žiaci Spojenej školy sv. Jána Bosca od 15. – 19. októbra si školský týždeň spestria rôznymi aktivitami.

            Dnes sme teda zažili deň prvý - jabĺčkový. V celej škole, v každej triede Základnej školy to dnes vládlo jabĺčkami. Nielenže ich deťúrence počas dopoludnia ochutnávali, dozvedeli sa, ako sa vyrába čerstvá jablková šťava. (jablká sa pomelú, lisujú, mušt sa zohrieva na teplotu 70° C a po vychladnutí máme zdravú, chutnú šťavu) Touto cestou ďakujeme aj ochotným rodičom, ktorí jablkovú šťavu do našej školy pre deti priniesli. Prváčence precvičovali grafomotoriku pomocou pracovných listov – samozrejme s jabĺčkovou tematikou. Druháci sa dozvedeli, že jablko neobsahuje žiaden tuk, ale i to, že jablková šťava po nejakom čase na vzduchu zhnedne, ale po pridaní niekoľkých kvapiek citrónu je opäť čírejšia. Pokusom na hodine prvouky si overili, že jablko pri ponorení do vody ostane plávať na hladine, nakoľko ho tvorí 25% vzduchu. V jabĺčkovom duchu sa niesli aj hodiny slovenského jazyka, matematiky a čítania. Zajtra nás čaká mliečny deň. O tom, ako ho žiaci prežijú, vám opäť radi sprostredkujeme.

        • Knihy sú ľuďom tým, čím sú krídla vtákom alebo týždeň školských knižníc v našej škole
          • Knihy sú ľuďom tým, čím sú krídla vtákom alebo týždeň školských knižníc v našej škole

          • Žiaci 4. B triedy absolvovali vyučovací deň, kedy čítali a pracovali s knihou, textom viac, ako obvykle. Najprv prezentovali vlastné knihy, ktoré si priniesli z domu. Povedali, prečo práve tá je ich obľúbenou, čo ich na nej najviac zaujalo, predstavili hlavné postavy, stručne prerozprávali dej. Následne obdŕžali neúplný text a priraďovali k nemu vhodné obrázky, vzájomne sa dopĺňali pri práci v skupine, čítali s porozumením. V týchto dňoch sa na hodinách čítania, ktoré sú súčasťou predmetu slovenský jazyk a literatúra stretávajú s tvorbou spisovateľa Štefana Moravčíka. Navštívili tak Mestskú knižnicu, s cieľom oboznámiť sa s literárnymi dielami tohto známeho spisovateľa pre deti a mládež. V knižnici sa im páčilo a niektorí z našich štvrtákov sa stali jej novými členmi. Tak všetkým prajeme, aby im láska ku knihe a k čítaniu ostala naďalej!

        • Pestrý začiatok týždňa žiakov 3. A
          • Pestrý začiatok týždňa žiakov 3. A

          • Hoci je dnes len druhý vyučovací deň školského týždňa, deťúrence tretieho ročníka prežili už dve zaujímavé aktivity. V pondelok 8. októbra navštívili Mestskú knižnicu, kde sa zoznámili s jej priestormi a dozvedeli sa mnoho pútavých informácií o knihách. Už vedia, podľa čoho sú knihy v policiach uložené, ako treba hľadať názvy titulov, ako aj ich autora. V detskom oddelení si mohli vybrať a listovať v rozprávkových knihách, encyklopédiách, vyjadrovali svoje zážitky z čítania, spoznali niektorých spisovateľov detských kníh, ilustrátorov, ako aj to, ako s knihami správne zaobchádzať. Deti odchádzali spokojné, obohatené o nové zážitky.

            No a v utorok ich čakalo duchovne strávené dopoludnie na žiackej duchovnej obnove. Bol to čas zastavenia a stretnutia sa s Bohom. Veríme, že zážitky, ktoré z tohto dňa majú, im zostanú hlboko uchované v srdciach a dopoludňajší čas strávený v priestoroch Oratória bude pre nich aj časom spoločného spoznávania sa a upevňovania triedneho kolektívu.

        • Týždeň zdravej výživy
          • Týždeň zdravej výživy

          • Svetový deň výživy sa oslavuje každý rok 16. októbra na pamiatku založenia Organizácie pre výživu a poľnohospodárstva Spojených národov (FAO) v roku 1945. Svetový deň výživy si kladie za cieľ zvýšiť povedomie verejnosti o situácii vo svete a povzbudiť ľudí na celom svete, aby prijala opatrenia proti hladu. Zdravá výživa je rozhodujúca, pretože poskytuje palivo  nielen pre svaly, ale aj výživu pre mozog. Rozhoduje tak o telesnom a duševnom zdraví každého z nás. Preto si žiaci Spojenej školy pripomenú Svetový deň výživy rôznymi aktivitami. Počas týždňa od  15. – 19.10. 2018 vykonávať nasledovné aktivity:

            Pondelok: 15.10.: Jabĺčkový deň. Prines a daruj jablko.

            Utorok: 16.10.: Mliečny deň. Na desiatu si prines jogurt alebo mliečny nápoj.

            Streda: 17.10.: Čaj o desiatej. Ochutnávka bylinkových čajov.

            Štvrtok: 18.10.: Deň bez sladkostí a sladkých nápojov. V tento deň sa budeme snažiť vyhnúť sladkostiam a sladkým nápojom. (počas 2 alebo 3. vyučovacej hodiny – beseda o zdravej výžive pre žiakov 1. stupňa ZŠ)

            Piatok: 19.10.: Deň boja proti stresu. Každý učiteľ začne vyučovaciu hodinu vhodným vtipom.

        • Fotografovanie prvákov
          • Fotografovanie prvákov

          • V utorok 16. októbra 2018 sa naši prváci budú fotiť (tradičné foto so šlabikárom). Spresnenia (veľkosť formátu, cenu...) Vám tr. učiteľka poskytne na triednom aktíve 9.9. 2018. (utorok)

        • Sv.omša na prvý piatok
          • Sv.omša na prvý piatok

          • Prvopiatková sv. omša bude v piatok 5. 10. 2018 o 7:20 hod. v školskej kaplnke Premenenia Pána. Pozvaní sú všetci žiaci školy i rodičia. Tešíme sa, že prijmete i toto Pánovo pozvanie stretnúť sa s ním v spoločenstve našej školy.

        • Aj v tomto školskom roku zažijeme spoločenstvo s Bohom prostredníctvom duchovných obnov...
          • Aj v tomto školskom roku zažijeme spoločenstvo s Bohom prostredníctvom duchovných obnov...

          • V priebehu každého polroka školského roka sa žiaci Spojenej školy sv. Jána Bosca zúčastnia na duchovnej obnove v saleziánskom Oratóriu, kde duchovne načerpajú, prežijú spoločenstvo s Bohom, ale aj so svojimi spolužiakmi a pedagógmi... Nebude tomu inak ani tento školský rok. Hneď v prvé dni mesiaca októbra aj naši najmenší - prváčikovia zažili požehnanú duchovnú obnovu. Veku primeranou formou sa od don Marka Michalenka, SDB dozvedeli, že Pán chce, aby Ho ľudia spoznali, preto nám o sebe hovorí v Biblii. Vstúpili teda do sveta biblie, v ktorej sa píše o tom, čo Pán Boh robil na začiatku svojho stvoriteľského diela. Dopočuli sa, že Nebeský otec stvoril svet za šesť dní  a všetko dokonale vymyslel. Vedel, že Zem potrebuje svetlo a ľudia pre svoj život potrebujú striedanie dňa a noci, že Zem potrebuje vzduch, a rovnako, že nemôžeme žiť bez vody, vzduchu a svetla... On všetko zázračne utvoril..., tak, ako aj nás - ľudí. Deťúrence vyrobili zvieratká, zažili prácu v skupine, spoznali sväté písmo „zážitkovo“... Niektoré už poznali, iné sa naučili novú pieseň: Kto stvoril žmurkajúce hviezdy. A o tom, že spievali s radosťou sa presvedčite aj pozretím krátkeho videa.

        • Naši štvrtáci sa v teréne dokážu orientovať pomocou mapy a buzoly
          • Naši štvrtáci sa v teréne dokážu orientovať pomocou mapy a buzoly

          • Vyučovací predmet prírodoveda vo štvrtom ročníku základnej školy, nadväzuje na elementárne poznatky, ktoré žiaci nadobudli v prvom až treťom ročníku. Tento predmet zároveň tvorí základ pre vyučovacie predmety na druhom stupni základnej školy, akými sú biológia, chémia, fyzika. Naši štvrtáci si na vyučovacích hodinách (dvakrát v týždni) osvojujú základné prírodovedné pojmy, rozvíjajú kľúčové kompetencie, ako i ucelený pohľad na prírodu a jej jednotlivé časti prostredníctvom najrôznejších typov pozorovaní a praktických pokusov. Vypracovávajú najrôznejšie projekty, zúčastňujú sa exkurzií a vychádzok do rôznych ekosystémov. Aj v tieto dni sa pomocou pojmovej mapy naučili, čo je kompas, magnetické pole a dokážu určovať svetové strany. Na vychádzke v blízkom okolí školy pozorovali pohyb strelky, skúšali gravitáciu...

            ... A po niekoľkých vyučovacích hodinách už vedia, že kompas:

            • patrí k základnému vybaveniu, ktoré je potrebné k prežitiu vo voľnej prírode a najľahšie sa používa pomocou mapy;
            • hneď po mape je najdôležitejšou pomôckou pri navigácii v teréne;
            • pri jeho používaní je potrebné dávať si pozor na kovové predmety, (okuliare, hodinky a pod.) pretože strelka kompasu na ne reaguje;
            • klasický moderný kompas sa skladá z niekoľkých častí, t.j.: strelka, uhlomer, pravítko, lupaplochá doštička;
            • Svetové strany sú označené začiatočnými písmenami ich anglického názvu N – sever (north), S – juh (south), W – západ (west), E – východ (east).  Deťúrencom prajeme, aby lásku k prírode získanú aj pomocou tohto predmetu naďalej rozvíjali a získané vedomosti dokázali v budúcnosti využiť aj prakticky.
        • Moderné prístupy vo výtvarnej edukácii
          • Moderné prístupy vo výtvarnej edukácii

          • Kresba je prirodzenou súčasťou vývoja každého dieťaťa, je pre neho hrou, zábavou, možnosťou niečo vytvárať, vyjadriť sa. Dieťaťu obvykle prináša radosť a uspokojenie. Pozývame vás na prehliadku jesenných výtvarných prác, tentoraz talentovaných žiakov 2. ročníka Základnej školy. Od začiatku školského roka (za prvý školský mesiac) absolvovali tri dvojhodinové výtvarné výchovy. Prvou ich výtvarnou témou bola jeseň, pani bohatá. Ďalší týždeň ich triedu zdobili pestré šarkany. No a naposledy si nazbierali listy rôznych tvarov a pomocou hubky a akvarelu vytvorili nádherné dielka. S pani učiteľkou využívajú rôzne netradičné výtvarné techniky, akými sú tupovanie, tlač z plochy, maľujú suchým pastelom, tušom, farby otláčajú, i zapúšťajú.A to, že ich „výtvarná baví“ je jasné pri pohľade na ich úžasné, výtvory.

        • Na návšteve v 1. A
          • Na návšteve v 1. A

          • Milí rodičia, priaznivci,

            aj prostredníctvom týchto záberov vás pozývame nazrieť na vyučovacie hodiny našich najmladších spolužiakov – prváčikov. My sme si našli chvíľku a sledovali sme metódy a formy práce priamo na vyučovaní. (áno, aj s prváčencami – na koberci) A že sa bolo na čo pozerať! Deťúrence sa hrali - zabávali s číslami a písmenkami. Poviete si: „Hrali?“ Spresníme. Hrou sa učili. Priraďovali paličky k číselným počtom, z paličiek skladali písmená... A my sme sa presvedčili, že za necelých dvadsať dní strávených v našej škole vedia pracovať v tíme, ale aj samostatne v školskej lavici. Boli sme milo prekvapení ich zručnosťou. Práca s tušom im išla od ruky. A ich výtvory – šarkany nádherne zdobia priestory triedy. Prvé dni hravo zvládli. Predviedli nadobudnuté zručnosti a osvojené vedomosti.  V triedach vládla príjemná pracovná atmosféra a my veríme, že pre naše deti je Spojená škola miestom, kde „pomáhame rásť“. O pár dní ich navštívime opäť. Chcete byť s nami pri tom? Nech sa páči! Všetkých vás pozývame dňa 23. októbra 2018 (v utorok) o 15:30 hod. do Základnej školy, kde budú pasovaní za prvákov a prijatí do žiackeho cechu.Na túto udalosť sa už teraz veľmi tešíme!

        • Testovanie T5 - 2018
          • Testovanie T5 - 2018

          • Celoslovenské testovanie žiakov 5. ročníka základných škôl

            Testovanie žiakov 5. ročníka základných škôl (Testovanie 5-2018, T5-2018) sa uskutoční 21. novembra 2018 (streda) vo všetkých základných školách Slovenskej republiky z predmetov matematika, slovenský jazyk a literatúra. Testovania sa zúčastnia žiaci 5. ročníka základných škôl, vrátane žiakov so špeciálnymi výchovno-vzdelávacími potrebami, okrem žiakov vzdelávaných podľa vzdelávacích programov pre žiakov s mentálnym postihnutím. Cieľom Testovania 5 je vstupné hodnotenie žiackych vedomostí a zručností na začiatku nižšieho stredného vzdelávania. Testovanie 5-2018 poskytne školám spätnú väzbu, ako sú žiaci pripravení na prechod z primárneho vzdelávania na nižšie stredné vzdelávanie. Poslúži aj na monitorovanie stavu vedomostí a zručností žiakov pri výstupe z primárneho vzdelávania v celoštátnom meradle. Testovanie 5-2018 je vstupným testovaním na meranie pridanej hodnoty v testovaných predmetoch. Za prípravu a metodické riadenie priebehu testovania zodpovedá Nárdný ústav certifikovaných meraní Za organizačné zabezpečenie testovania zodpovedá riaditeľ školy. Kontrolu objektivity testovania vykonajú zamestnanci Štátnej školskej inšpekcie a odborov školstva okresných úradov v sídle kraja. S cieľom zvýšiť objektivitu priebehu testovania riaditelia základných škôl na základe poverenia OŠ OÚ poveria úlohou externého dozoru pedagogických zamestnancov iných základných škôl. Informácie o Testovaní 5-2018 sú zverejnené na http://www.nucem.sk/sk/testovanie_5

        • Plenárne a triedne ZRPŠ
          • Plenárne a triedne ZRPŠ

          • Vážení rodičia,

            pozývame Vás na plenárnu schôdzu a triedne aktívy rodičovského združenia, ktoré sa uskutočnia dňa 18. septembra 2018 (utorok) o 16.30 hod. Plenárna schôdza sa bude konať v priestoroch Základnej školy.

            Triedne aktívy budú prebiehať hneď po skončení plenárnej schôdze v učebniach jednotlivých tried v budove školy. (rozpis bude zverejnený)

            O 18,00 hod. sa v kuchynke stretnú zvolení tr. dôverníci za jednotlivé triedy pre šk. rok 2018/2019.

            Tak ako vždy, aj teraz je vaša účasť žiaduca.

            Ďakujeme.

             

        • ... lebo viem, že to je deň, ktorý Pán daroval nám
          • ... lebo viem, že to je deň, ktorý Pán daroval nám

          • Podľa rímskeho lekára Galena z roku 150 je hra činnosťou, ktorá zamestnáva príjemným spôsobom telo i ducha. Didaktické hry rozvíjajú poznávacie funkcie detí a majú významný vplyv na motiváciu, aktivizáciu, emocionalizáciu, socializáciu a kreativizáciu. Po varovnom signáli a čo najrýchlejšom opustení budovy školy sa všetci žiaci školy od prváčikov ZŠ až po budúcoročných maturantov zhromaždili v areáli školy, kde si vypočuli úvodné pokyny a boli oboznámení s programom. ŠPORTOVO – DIDAKTICKÉ HRY V PRÍRODE pre ročníky 1.- 4. boli zamerané na prehĺbenie už nadobudnutých poznatkov, zlepšenie orientačných a pohybových schopností v teréne, posilnenie tímového ducha, ako aj na rozvoj tvorivosti a fantázie. Zadania boli rôznorodé:

            • Žiaci sa skvelo zabavili pri tímovej hre Bumper Balls.
            • Každá trieda na športových stanovištiach prekonávala prekážky a plnila úlohy – triafali na cieľ, napĺňali nádoby vodou, museli prejsť po úzkom lane.., a hlavne museli byť presní a rýchli.
            • Veľkú radosť deťúrencom urobili požiarnici z hasičského a záchranného zboru z Dubnice nad Váhom.

            No a ako prežili ÚČELOVÉ CVIČENIE V PRÍRODE žiaci 2. stupňa ZŠ, nižšieho i vyššieho Gymnázia a SOŠ TL informačných technológií?

            Zmysluplne, zábavne, poučne ako mladší spolužiaci.

            • Navštívili CO kryt v meste.
            • Pani Laššová Mikulová nám predviedla prácu záchranárov „v priamom prenose.“ Decká si mali možnosť vyskúšať zásady prvej pomoci.
            • Čo to sa dozvedeli o skautoch, naučili sa viazať uzly.
            • Prešli dvoma neľahkými, ale bezpečnými športovými stanovišťami.
            • Preukázali topografické vedomosti a overili si, či porozumeli učivu na hodinách geografie v uplynulom školskom roku.
            • Stavali stan a preukázali manuálne zručnosti.
            • No a na záver nazreli aj do histórie a spoznali život v stredoveku.

            Naši žiaci tak opäť zažili učenie (hru) formou zážitku. Veľa sa dozvedeli, veľa vyskúšali a záver dňa patril skupine LT tanec, ktorá ako tradične predviedla skvelú tanečnú show. Touto cestou ďakujeme všetkým našim podporovateľom, sponzorom, priaznivcom, žiakom ... Sme si vedomí, že bez vašej pomoci by sme takúto veľkolepú aktivitu uskutočnili len veľmi ťažko.

            Všetkým vám, Pán Boh odplať!