• Vianočný vinš
          • Vianočný vinš

          • Vo vianočné sviatky, povieme vám vinš krátky… Kristus Pán je narodený, tak nebuďme zarmútení, ale sa z neho radujme a na slávu jeho prespevujme. To mu bude veľmi milé, dá nám sviatky šťastlivé, a život bez veľkých starostí. Prajeme vám vo sviatky Božie len dôvody k radosti, zdravia, pokoja a lásky do sýtosti. Nech Vám Božie požehnanie nadelí hojnosť mnohých milostí, aby sme sa raz všetci stretli v blaženej večnosti.

        • Riaditeľské voľno v piatok 21. 12. 2018
          • Riaditeľské voľno v piatok 21. 12. 2018

          • Na základe § 150 ods. 5 zákona NR SR č. 245/2008 Z. z. o výchove a vzdelávaní /školský zákon/ a o zmene a doplnení niektorých zákonov v znení neskorších predpisov a § 3 ods. 10 vyhlášky MŠ SR č. 231/2009 Z .z., o podrobnostiach a organizácií školského roka na ZŠ, SŠ, ZUŠ, PŠ, OU a JŠ v znení vyhlášky MŠVV a Š SR č. 518/2010 Z. z. ktorou sa mení vyhláška MŠ SR č. 231/2009 Z. z. o podrobnostiach a organizácii školského roka na ZŠ, SŠ, ZUŠ, PŠ, OU a JŠ z prevádzkových dôvodov riaditeľstvo Spojenej školy sv. Jána Bosca dňa 21.12.2018 /piatok/ udeľuje VŠETKÝM ŽIAKOM ŠKOLY RIADITEĽSKÉ VOĽNO.

        • Živý betlehem v škole
          • Živý betlehem v škole

          • Aj v tomto roku - v adventnom a predvianočnom čase - Spojená škola sv. Jána Bosca v Novej Dubnici - Materská škola sv. Jána Bosca, Základná škola sv. Jána Bosca, Gymnázium sv. Jána Bosca, SOŠ informačných technológií Technické lýceum sv. Jána Bosca p o z ý v a všetkých ľudí dobrej vôle na podujatie Ž i v ý   B e t l e h e m, ktorý sa uskutoční vo štvrtok 20.12.2018 o 16:00 hod. v areáli školy.

            V rámci tejto aktivity, ktorá je určená pre verejnosť zo širšieho regiónu, budete mať možnosť pripomenúť si biblické udalosti spojené narodením Ježiška. Samozrejme bude živá Svätá rodina. V areáli školy sa budú nachádzať živé zvieratká - somárik, ovečky, teliatka... V rámci programu vystúpia žaici školy a školská kapela s koledami. Deti sa môžu zapojiť do Betlehemského karnevalu. Bude aj občerstvenie - vianočné koláčiky, chlieb s masťou a na rozohriatie adventný punč. Na nádvorí budú Školské adventné minitrhy.

            Program je teda bohatý - strávte s nami príjemné adventné popoludnie! Tešíme sa na vás!

             

        • Skrátené vyučovanie: 18.12. 2018
          • Skrátené vyučovanie: 18.12. 2018

          • V utorok 18. decembra 2018 bude skrátené vyučovanie, učíme sa podľa rozvrhu všetky vyučovacie hodiny. ŠKD i ŠJ sú v prevádzke po 4. skrátenej vyučovacej hodine.

            Ďakujeme za pochopenie.

            Skrátené vyučovanie:

            1. 7,55 – 8,25
            2. 8,35 – 9,05 (desiatová – 15 min.)
            3. 9,20 – 9,50
            4. 9,55 – 10,25
            5. 10,30 – 11,00
            6. 11,05 – 11,35
            7. 11,40 – 12,10
        • Mikuláš u nás
          • Mikuláš u nás

          • Vianoce sú už čo nevidieť za dverami a aj žiaci školy sa vo štvrtok 6. decembra naladili na vianočnú strunu. Sviatok sv. Mikuláša si vo všetkých organizačných zložkách Spojenej školy sv. Jána Bosca pripomíname každoročne. Ako to už tradične býva, Mikuláš chodil so svojimi pomocníkmi po triedach a rozdával darčeky. (za ktoré veľmi pekne ďakujeme rodičovskému združeniu pri Spojenej škole sv. Jána Bosca) Aby to však nebolo také jednoduché, každá trieda musela Mikulášovi predviesť svoj spevácky či rečnícky talent. Aj keď sa väčšina (hlavne starších) žiakov zo začiatku ostýchala, nakoniec Mikuláša potešili a všetci dostali sladkú odmenu. Čo sa však oproti minulým rokom zmenilo, pribudla nová forma vianočnej pošty. Decká mali možnosť malou sladkosťou potešiť a obdarovať tie deti, pre ktoré „aj malá sladkosť“ nie je bežná. Všetky mikulášske nádielky odovzdáme detičkám, ktoré sa im istotne potešia. Ďakujeme všetkým rodičom, že tento „mini projekt“ podporili a spoločne učíme naše deti konať DOBRO, potešiť a podeliť sa s tými, ktorí našu pomoc potrebujú, pomôže im a spríjemní (nielen sviatočné dni). Dúfame, že sa tento zámer sa páčil aj všetkým našim žiakom a stane sa tradíciou aj do budúcnosti.

        • Naša škola veľká je, veru, dobre nám tu je!
          • Naša škola veľká je, veru, dobre nám tu je!

          • V októbrovom čísle časopisu Rebrík bola redakciou vyhlásená súťaž na tému: Moja škola. Čitatelia boli vyzvaní, aby zaslali príspevok o škole, ktorú navštevujú, či už formou poézie alebo prózy. Chlapci a dievčatá 4. B triedy sa rozhodli pre veršovanku. Na hodine slovenského jazyka a literatúry rýmovačku spoločne vymysleli, spísali. Najskôr si zadali kľúčové slová a v skupinách vytvorili pojmovú mapu... Štvrtákom tvorba veršov nerobila problém. Umelecké dielko bolo hotové a ostávalo už len poslať ich žiacky literárny útvar do obľúbeného časopisu. Aká však v triede nastala úprimná radosť, keď decká svoj výtvor objavili v periodiku uverejnený, si asi dokážete predstaviť... Na okraj len malá poznámka. Ich snaženie a tvorivosť nezostávajú nepovšimnuté, o čom svedčí aj množstvo výhier a odmien, ktoré už štvrtáci od redakcie časopisu Rebrík získali.

            Naša škola

             

            Naša škola veľká je,

            veru dobre nám tu je.

            Veľa sa tu naučíme,

            niekedy aj zabavíme.

             

            Veľa hodín na rozvrhu,

            zvládnuť ich, dá námahu.

            Kuchárka nám navarí,

            školník veci opraví.

             

            Vytiahli sme z tašky zvonec,

            už je našej básni koniec.

             

            žiaci 4. B

        • Hľadaj radosť v Pánovi a dá ti po čom túži Tvoje srdce. (Ž 37; 4)
          • Hľadaj radosť v Pánovi a dá ti po čom túži Tvoje srdce. (Ž 37; 4)

          • Aj v tomto školskom roku, ako už tradične, sme pre žiakov zrealizovali projekt Popoludnie čítania Biblie, ktorého hlavným cieľom bolo pripomenutie posolstva Biblie. Spoznávať Sväté písmo – Knihu kníh, zamýšľať sa nad pravdami, prirodzené poznávanie biblického textu, za biblickým príbehom odkrývať ešte jeden príbeh, príbeh každého človeka, hlbšie porozumieť Božiemu slovu: pravidelným čítaním prijať pozvanie k budovaniu vzťahov s ľuďmi v jednote s Bohom, zažiť spoločenstvo pri spoločnom počúvaní a čítaní Božieho slova a mnoho iného... Prežili sme čas strávený v atmosfére Božieho pokoja. Okrem čítania biblických textov bol program obohatený prácou v skupinkách, tajničkami, (aj maľovanými)  kvízmi, rébusmi, spevom, ukazovačkami  za sprievodu gitary, no i výrobou figúrky Mikuláša. Záver, ako už býva zvykom, sme náš duchovný program ukončili poďakovaním a krátkou modlitbou v školskej kaplnke. Veľmi nás teší, že záujem našich žiakov o tieto aktivity neutícha. Aj tento rok nás svojou prítomnosťou potešili naši druhostupniari. Skupinka šiestich žiakov z 5. A triedy veľmi pekne prežívala celý program, v šiestich stanovištiach aktívne pracovali, usmerňovali mladších spolužiakov. A nateraz nám už ostáva len tešiť sa na túto úžasnú akciu o rok, prijať pozvanie žiť v plnosti každodenné dni a posilu čerpať z Božieho slova.  

        • Siedmy ročník projektu "Popoludnie čítania biblie"
          • Siedmy ročník projektu "Popoludnie čítania biblie"

          • Vo štvrtok 28. novembra sa uskutoční siedmy ročník aktivity "Popoludnie čítania biblie", ktorá je určená pre žiakov 1. aj 2. stupňa ZŠ, v čase od 17,00 - 20,00 hod. Pokyny spresnenia tr. učitelia. O cca 19,45 hod. celý večer ukončíme krátkou adoráciou kňaza s požehnaním, na ktorú Vás srdečne pozývame.

        • Tanec je most, ktorý spája ľudí
          • Tanec je most, ktorý spája ľudí

          • Deň po testovaní žiakov 5. ročníka sa v našej škole, ako sa už stalo tradíciou, konala Katarínska diskotéka. Žiaci od tretieho ročníka ZŠ až po deviatakov sa po vynaloženom štvrťročnom úsilí spoločne stretli, zatancovali si na najnovšie hity modernej aj ľudovej hudby. Jednoducho povedané, všetci prežili (tak žiaci, ako aj učitelia) popoludnie plné dobrej hudby, skvelej zábavy, o ktorú sa postarali naši starší spolužiaci a kamaráti z Gymnázia. A ako to už býva, na záver je zábava najlepšia... Lenže všetko sa raz končí, a tak sme sa uspokojili aspoň s myšlienkou, že sa tu takto stretneme aj o rok.

        • Prinášajme dobré ovocie...
          • Prinášajme dobré ovocie...

          • Na dnešnej žiackej duchovnej obnove sa druháci dozvedeli, že keď Ježiš vykladal podobenstvá, vždy ich hovoril s určitým zámerom. Neboli to nejaké rozprávky alebo obyčajné príbehy. Za každým podobenstvom sa ukrývalo nejaké ponaučenie pre život veriaceho. Ježišove podobenstvá sa týkajú aj nás. Decká 2. A a 2. B triedy sa dozvedeli o figovníku, ktorý neprinášal ovocie. Mal byť odstránený kvôli tomu, že z neho nebol úžitok. Figovník nie je okrasný strom. Pestuje sa kvôli tomu, aby prinášal ovocie. Nielen, že z neho nebol úžitok, ale zbytočne vyčerpával pôdu. Aj našou úlohou je prinášať ovocie. Ovocie predstavuje niečo dobré, čo môžeme na zemi vykonať. Keď slúžime Bohu - obrazne povedané, keď sme zasadení na vinici Pánovej - je to vidieť na tom, ako sa prejavujeme navonok. Dnešné podobenstvo má otvorený koniec. Figovník dostal ešte šancu, ale keď ani potom nenastane zmena, bude vyťatý. Vážme si, že Boh aj nám dáva šancu. Využívajme čas milosti k tomu, aby sme žili podľa Jeho slova a prinášali ovocie viery...

            Decká prežili v plnosti tri vyučovacie hodiny. Nielenže ochutnali figy, zdramatizovali v troch skupinkách podobenstvo o figovníku. (každá skupina iným, jedinečným spôsobom) V tajničke sa dozvedeli, že o podobenstvách sa dočítajú vo svätom písme. Priestor bol aj na hru, oddych a vrcholom dopoludnia bolo slávenie sv. omše. A na nej sme sa dozvedeli, že sviatok má sv. Cecília – patrónka hudobníkov. Don Marek deťúrencom povedal niečo z jej života a  všetkých povzbudil ku svätosti. Ďakujeme, že nám venoval čas a vyprosujeme aj pre neho hojnosť Božích milostí a pomoci.

        • Súťaž o interaktívnu učebňu
          • Súťaž o interaktívnu učebňu

          • Vážení rodičia, žiaci a priatelia našej školy, pomôžte nám vyhrať interaktívnu učebňu v hodnote 7000€! Každý hlasujúci sa zároveň dostáva do hry o viac ako 100 individuálnych cien. Stačí, ak 1x zahlasujete na stránke www.nanovylevel.sk, tu  nájdete aj podrobnejšie informácie o súťaži. Prosíme, zapojte aj svojich blízkych a pomôžete nám ďalej modernizovať našu školu. Ďakujeme!

        • Pozvánka na tradičnú diskotéku v škole
          • Pozvánka na tradičnú diskotéku v škole

          • Je už dlhodobou tradíciou, kedy pre žiakov školy v tretí novembrový týždeň pripravíme v popoludňajších hodinách diskotéku. Bude tomu tak i v tomto školskom roku. Preto pozývame žiakov od tretieho ročníka až po deviatakov, aby sa dňa: 22. novembra 2018 (štvrtok) od 16:30 - 19:00 hod. prišli spoločne zabaviť a stretnúť pri pripravených aktivitách!

            Už teraz sa veľmi všetci tešíme. Radi uvidíme a zabavíme sa i so študentmi nižšieho gymnázia.

        • Predškoláci už vedia...
          • Predškoláci už vedia...

          • Aj dnešný (druhý deň) bol pre novodubnických predškolákov časom, na ktorý sa veľmi tešili. Išli totiž po prvýkrát na návštevu do „veľkej“ školy. Plní odhodlania, ale niektorí aj s trochou obáv vstúpili spolu so svojimi pani učiteľkami do Základnej školy sv. Jána Bosca. Po veselom zvítaní a stretnutí s terajšími prvákmi, ktorých predškoláci poznajú z materskej školy, sa zoznámili s prostredím školy, triedy. Po zazvonení školského zvonca sa zúčastnili na ozajstnom vyučovaní. Spoločne si zopakovali farby, rátali do päť, pozreli si divadielko v anglickom jazyku, ktoré pre nich nacvičili žiaci 5. A. Vyskúšali, aké je „robiť pokusy“ – jednoducho povedané, zažili interaktívne vyučovanie. Prváci im predviedli, čo všetko sa stihli za štvrť roka v ZŠ naučiť – a veru nie je toho málo. Ani šikovní škôlkari sa nedali zahanbiť. Vyučovacia hodina prebehla rýchlo ani voda. Na všetky tieto milé a šikovné detičky sa budeme tešiť aj vo februári a v marci budúceho kalendárneho roka. My už teraz pre ne pripravujeme „parádne aktivity“ a pestrý predškolácky program. A nateraz nám všetkým ostáva len poďakovať všetkým zúčastneným za príjemne prežité chvíle.  

        • Testovanie žiakov 5. ročníka základných škôl T5-2018
          • Testovanie žiakov 5. ročníka základných škôl T5-2018

          • Základné informácie

            k papierovej forme testovania žiakov 5. ročníka ZŠ T5-2018

             TERMÍN TESTOVANIA: 21. november 2018 (streda)

            TESTOVANIE JE URČENÉ: žiakom 5. ročníka ZŠ v SR s vyučovacím jazykom slovenským (okrem žiakov s mentálnym postihnutím), vrátane žiakov so špeciálnymi výchovnovzdelávacími potrebami

            TESTOVANÉ PREDMETY: matematika  a slovenský jazyk a literatúra

            TESTOVANÉ UČIVO: obsahovou stránkou a úrovňou náročnosti zodpovedá platnej pedagogickej dokumentácii pre ISCED 1 (Štátny vzdelávací program pre žiakov 1. stupňa ZŠ)

            ČAS RIEŠENIA TESTOV: 60 minút – matematika,  60 minút – vyučovací jazyk

            POČET TESTOVÝCH ÚLOH: 30 úloh – matematika  + 30 úloh – vyučovací jazyk

            FORMA TESTOVÝCH ÚLOH:

            MATEMATIKA:   

            • úlohy s krátkou číselnou odpoveďou – 20 úloh 
            • úlohy s výberom odpovede z možností A, B, C, D, z ktorých je vždy iba jedna správna – 10 úloh

            SLOVENSKÝ JAZYK:

            • úlohy s výberom odpovede z možností A, B, C, D, z ktorých je vždy iba jedna správna – 20 úloh 
            • úlohy s krátkou odpoveďou – 10 úloh

            HODNOTENIE ÚLOH: 1 bod za správnu odpoveď,  0 bodov za nesprávnu, žiadnu odpoveď

            POVOLENÉ POMÔCKY: pero, ktoré píše namodro – matematika a vyučovací jazyk

            NEPOVOLENÉ POMÔCKY: pravítka, kalkulačky, zošity, učebnice a iná literatúra – matematika, výpisky, učebnice, študijné materiály – vyučovací jazyk

            ZASLANIE VÝSLEDKOV: elektronická forma zaslania výsledkov na ZŠ – december 2018, výsledkové listy žiakov a škôl – január 2019

            INFORMÁCIE O TESTOVANÍ  www.nucem.sk

            pecifikácia testov z vyučovacích jazykov:

            http://www.nucem.sk/documents//46/testovanie_5_2018/specifikacie_testov/Specifikacia_testu_SJL_a_MJL_T5-2018_final.pdf

            Špecifikácia testov z matematiky:

            http://www.nucem.sk/documents//46/testovanie_5_2018/specifikacie_testov/Specifikacia_testu_MAT_T5-2018_final1.pdf

          • Harmonogram testovania T5

          • Testovanie 5-2018 - 21. november 2018 (streda)

            Matematika 

            8:00 – 8:10 (10 min) - úvodné pokyny k testovaniu a rozdanie OH

            8:10 – 8:20 (10 min) - rozdanie testov a oboznámenie sa s testom

            8:20 – 9:20 (60 min) - administrácia testu z matematiky

            9:20 – 9:25 (5 min) - zbieranie testov a OH

            9:25 – 9:45 (20 min)  - prestávka

            Slovenský jazyk a literatúra 

            9:45 – 09:55 (10 min) - úvodné pokyny k testovaniu a rozdanie OH

            9:55 – 10:05 (10 min) - rozdanie testov a oboznámenie sa s testom 

            10:05 – 11:05 (60 min) - administrácia testu zo slovenského jazyka a literatúry administrácia testu z maďarského jazyka a literatúry

            11:05 – 11:10 (5 min) - zbieranie testov a OH

            Záver testovania:

            11:10 – 11:30 (20 min)

          • Dni otvorených dverí v Základnej škole

          • Vedenie školy, pedagógovia a žiaci Spojenej školy sv. Jána Bosca, organizačnej zložky Základná škola sv. Jána Bosca pozývajú všetkých predškolákov a ich rodičov na „Dni prváčika“, ktoré sa budú konať v troch cykloch.

            Prvá návšteva predškolákov v Základnej škole, na ktorú sa všetci veľmi tešíme  sa uskutoční stredu a vo štvrtok 14. a 15. novembra 2018, v čase od 9:00 – 11:30 hod.

            Príďte sa bližšie zoznámiť s prostredím, v ktorom sa učíme, na chvíľku usadnúť do školských lavíc, niečo si namaľovať, spočítať, zašportovať si v telocvični, vyskúšať si, aj ďalšie činnosti, ktoré sme pre vás v škole pripravili, pozrieť si čo vás zaujíma. Tešíme sa na vašu účasť a stretnutie s vami.

        • Zážitky z objavovania, smiech a dobrá nálada!
          • Zážitky z objavovania, smiech a dobrá nálada!

          • Od 5. – 11. novembra si na Slovensku pripomíname Týždeň vedy a techniky. A tak pani sa učiteľky a dvadsaťdeväť žiakov štvrtých ročníkov Základnej školy v rámci predmetu prírodoveda ale i matematika vybralo do jedinečného zážitkového centra Atlantis Center v Leviciach, kde na ploche cca 1200 m2 hravou formou, absolvovali množstvo interaktívnych objektov, spoznávali a objavovali fyzikálne zákony a prírodné javy (guľôčkové dráhy, mechanický žeriav, rébusy, skladačky, maxibublifuky, vzduchové tunely…) Okrem toho si mohli (a veľmi radi tak urobili) vyskúšať rôzne simulátory (9D simulátor)  jazdu na aute, na motorke, hokej, box… V malom obchodíku si zakúpili pamiatkové predmety, hračky, rébusy, hlavolamy…, a po príjemnom a zároveň poučnom a plnohodnotne prežitom štvrtkovom dopoludní – plnom nezabudnuteľných zážitkov, hry a nadobudnutých nových vedomostí  sa decká šťastne vrátili  domov. A už teraz sa tešia, a my s nimi, na ďalšiu príležitosť, ako si atraktívnou, hravou a interaktívnou formou precvičia a zdokonalia už nadobudnuté vedomosti a zručnosti.

        • Stať sa prvákom nie je také jednoduché, ako sa na prvý pohľad zdá...
          • Stať sa prvákom nie je také jednoduché, ako sa na prvý pohľad zdá...

          • 23. október sa stal veľkým dňom pre prvákov Základnej školy sv. Jána Bosca. Od 3. septembra sú jej riadnymi žiakmi, no v tento deň boli počas slávnostnej imatrikulácie oficiálne prijatí aj do cechu žiackeho. Na imatrikulačnú slávnosť okrem rodičov zavítali aj najbližší príbuzní detí, ktorí s napätím očakávali, akým programom sa im ich ratolesti predvedú. Po privítaní a príhovore už pódium postupne zaplnili prváčence a predviedli, čo sa už za tých niekoľko týždňov v škole naučili. Prítomných rozveselili pestrou zmesou básničiek, rečňovaniek, pesničiek i tancom. Po hymne prvákov bol každý z nich pasovaný a prijatý za člena cechu žiackeho Základnej školy sv. Jána Bosca. Prváci všetkým prítomným sľúbili, že sa budú dobre učiť, slušne správať a vzorne reprezentovať svoju školu. Z rúk pani zástupkyne si prevzali certifikát a malý darček. No, a potom sa začala poriadna zábava! Zo začiatku boli naši najmladší spolužiaci nesmelí, ale potom sa zábava naplno rozbehla. Deti sa smiali, tlieskali, opakovali tanečné kroky. Najviac boli nadšení z obrovského „hada“, ktorého vytvorili pri tancovaní. Súťažili, cvičili, jednoducho zažili parádny deň. Bolo to super! Po skončení akcie na všetkých tvárach žiaril spokojný úsmev a hrdosť našich veľkých prvákov. Všetkým prajeme veľa úspechov, ako i to,  aby sa im na našej škole aj naďalej darilo a páčilo.

        • Testovanie pohybových schopností našich prváčikov
          • Testovanie pohybových schopností našich prváčikov

          • 1 dni, 1 prvácka triedy, 1 spoločný cieľ : spoznať pohybové schopnosti našich prvákov. Celoslovenský projekt zameraný na odhalenie pohybových schopností, nadaní, predpokladov detí prvého ročníka je predovšetkým služba rodičom. Súbor cvikov, pohybových hier bol zostavený tak, aby boli pre deti jednoduché, hravé a zároveň nám poskytli obraz, ako je ktoré dieťa pohybovo zdatné. Niekoľko stanovíšť, ktoré každé preverilo dieťa v inej oblasti – rýchlosti, vytrvalosti, ohybnosti, sile, obratnosti. Na testovanie sme vyhradili jedno doobedie, počas ktorého deti športovali s nadšením a radosťou, pričom ukázali svoj športový potenciál. Vyskúšali si predklon v sede, skok do diaľky, sed-ľah, zostavu s tyčou, výdrž na hrazde, obratnosť s loptami, beh rýchly aj vytrvalostný a tiež pohybovú hru „s chvostíkmi“. Stretnutie sme začínali pokrikom športu zdar, ukončovali sme ho sladkou, zdravou odmenou. Výsledky detí sme zaznamenali, výstup pre rodičov bude hneď po elektronickom spracovaní, doručený rodičom. Rodičia tak získajú informácie, akým smerom by sa ich dieťa mohlo uberať, v čom by ho mohli podporovať, pretože má predpoklady v danom športe dosahovať úspechy.